Barion Pixel
Keresés

„A 8 női termék, melytől jobb, ha óvakodsz – Az egészséged a tét!

vegyszerek-kemcso

A nyolc veszélyes női termék:

Hosszú évtizedeken át, talán nem is tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget mindennek, de ma már ildomos egyre inkább odafigyelni a közvetlen környezetünk toxikus anyagaira, hogy sok későbbi problémától kíméljük meg magunkat és a számunkra legkedvesebbeket.

Kellő hasznos információ birtokában, mára már jóval tudatosabban választhatjuk meg a mindennapi életünkben használt termékeket, melyek az egészségünkre nézve, akár komoly következményekkel járhatnak.

A sminktermékektől az intim ápolószerekig, számos olyan árucikk van a piacon, melyek használata jelentős kockázatot rejthet.

Ebben a bejegyzésben a 8 legveszélyesebb női terméket vesszük szemügyre, és azt, hogy miért érdemes elkerülni őket.

1. Hajfestékek:

A hajfestékek jó része olyan vegyi anyagokat tartalmaz, mint az ammónia, a hidrogén-peroxid és az ólom-acetát, amelyek bőrirritációt, sőt tartós használatuk még rákot is okozhat. Tanulmányok a hólyagrák és a hodgkin limfóma fokozott kockázatával is összefüggésbe hoztak egyes hajfesték-összetevőket.

Szerencsére nincs minden veszve, hiszen már számtalan növényi alapú hajfesték közül választhatunk.

2. Izzadásgátlók:

A hagyományos izzadásgátlók alumíniumvegyületeket tartalmaznak, melyek megakadályozzák a verejtékmirigyek izzadságtermelését, aminek mesterséges lefojtása, már a test természetes méregtelenítési folyamatát is megakadályozza, nem beszélve e benne lévő toxikus anyagoktól.

Ezeket a vegyületeket összefüggésbe hozták a mellrákkal, az Alzheimer-kórral és más egészségügyi problémákkal. Ha végképp elkerülhetetlen a használata, a Dm-ben is kapható sókristály dezodorral kiküszöbölhetjük a káros vegyi anyagokat.

3. Dekorkozmetikumok:

Számtalan sminktermék, mint a porpúder, a szemfesték és a különféle dekorkozmetikumok is tartalmaznak parabéneket. Mindezen kívül gyakori még a bennük található pvc lágyítására is használt ftalátok és más potenciálisan mérgező vegyi anyagok, amelyek a bőrön keresztül a véráramba szívódhatnak és különböző egészségügyi zavarokat, mint például reprodukciós problémákat és a hormonális egyensúly felborulását is okozhatják.

4. Illatanyagok:

 A kereskedelmi illatanyagok is gyakran tartalmazzák a fent említett ftalátokat, melyeket kapcsolatba hoztak endokrin zavarokkal, meddőségi problémákkal, fejlődési rendellenességekkel, allergiával, asztmával és még bizonyos típusú rákos megbetegedésekkel is. Az illatanyagok egyeseknél fejfájást, másoknál hányingert vagy szédülést is kiválthatnak. De erre szintén áll a rendelkezésünkre számtalan alternatív megoldás, így igazán nincs miért aggódnunk.

5. Menstruációs termékek:

Talán erre kevesen gondolnánk, de az egészségügyi betétek és tamponok klóros fehérítőt és más toxinokat tartalmazhatnak, amelyek irritálhatják a bőrt és a nyálkahártyát, vagy akár még fertőzést is okozhatnak, ha túl sokáig maradnak a szervezetben.

Bármely hihetetlen is, de egyes egészségügyi betétekben még glifozátot (gyomirtó) is találtak, amely a szervezettel nagy mértékben érintkezve, még születési rendellenességet és reprodukciós problémákat is okozhat.

6. Körömlakk- géllakk és az ehhez kapcsolódó vegyszerek:

A különféle lakkokban a toluol nevű kőolajszármazékot, formaldehidet, dibutylt és ftalátokat is felfedezni véltek.

Mindezek a súlyosan egészségkárosító vegyszerek, melyek a központi idegrendszert, a reprodukciós szerveket, az endokrin működést is jócskán próbára tehetik, melyen felül még számtalan mellékhatásuk is előfordulhat, mint a vese és a májműködés károsodása.

Nem elfelejtendő, hogy a körmünk is egy élő felület, mely ugyanúgy lélegzik, így minden rajta végzett kísérlettel is óhatatlanul bekerül a szervezetbe mindaz, mely arra felesleges terhet ró.

Különösen veszélyeztetettek az ilyen térben dolgozó manikűr-műkörömépítők, akik óhatatlanul kiteszik magukat a vegyszerek ártó hatásának, így esetükben legalább egy légtisztító-ionizáló berendezés használata is javasolt, mely a levegőből szűri ki a káros anyagokat.

A lakklemosóban lévő aceton származék tűzveszélyes, így fontos tisztában lenni minden tűzveszélyes anyag, súlyosan egészségkárosító mivoltával.  Ráadásul a benne lévő formaldehid belélegzése is veszélyeztetheti a szervezetünk egyensúlyát, mely a bőrrel érintkezve, a véráramba kerülve, pedig csak fokozza ennek hatását.

7. Intim mosakodószerek:

De mindezen kívül még a borotvagél és a különböző sikosítókkal is érdemes résen lennünk, hiszen tele lehetnek mindenféle ártalmas anyaggal.

A kémiai összetételű intim tisztálkodószerek jó része pedig megöli a mikrobiális  folyamatokat és az élőflórát, teret adva ezzel a kórokozóknak és a különféle fertőzéseknek. Ezért is oly fontos az egészséges hüvelyflóra fenntartásához a probiotikum, ill. az ún. lacto-vagy tejsavbacillusok, használata, hogy ellenállóbbá váljunk a különböző fertőzések, vírusok-gombák és baktériumok támadásának.

8. Szőrtelenítő krém:

Ezek után gondolom nem oly meglepő, hogy a mára már szinte divatjamúlt  szőrtelenítő krémek esetében sincs ez másként, ugyanis a bennük lévő magas összetételű glikolsav révén, szintén a tiltólistán lenne a helyük.

Jobban belegondolva -a hajfestékhez hasonlóan -már csak e vegyszerek a szagából adódóan is ösztönösen óvakodnunk kellene ezen idegen anyagoktól.

 Konzekvencia:

Mindannyiunk számára fontos, hogy tisztában legyünk a minket óhatatlanul is körülvevő, mindennapi termékek lehetséges veszélyeivel, hogy megalapozott döntéseket hozhassunk arról, hogy mit használunk napi szinten.

 Ha tisztában vagyunk ezzel a néhány veszélyes, súlyos egészségügyi következményekkel járó női termékkel, megvédhetjük magunkat a használatukból eredő, esetleges ártalmaktól!

Reméljük, hogy ez a kis iromány is segített abban, hogy tisztábban lásd a kockázatokat, és így jobb döntéseket hozz a test- és szépségápolási termékek kiválasztásakor, mert nem létezhetne valódi szépségápolási, egészség nélkül.

https://benu.hu/cikk/iktassuk-ki-a-vegyszereket-a-mindennapokbol

https://napimuzsa.hu/eletmod/az-immunrendszer-161-ore-melyet-semmikepp-ne-hagyj-ki-az-etrendbol/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek