Barion Pixel
Keresés

A szegfűszeg fogyasztásának 9 érve

Szegfűszeg

A szegfűszeg az egyik legelterjedtebb fűszer, mely számos ízletes ételnek ad különleges, jellegzetes ízt, de csak kevesen tudják, hogy fogyasztása mily jótékony hatással is van az emberi szervezetre. A 18. századig csak őshazájában, az indonéz Maluku szigeteken termett és halálbüntetés várt azokra, akik csempészni próbálták.

Az alábbiakban bemutatjuk e különleges fűszer hatásait, melyek segíthetnek a stressz enyhítésében, a fájdalom csökkentésében, az emésztés javításában és még számos más területen érdemes bevetni ezt az intenzíven különleges fűszert.

A szegfűszeg fogyasztásának 9 érve:

 • A szegfűszeg segít a stressz kezelésében
  A szegfűszegben található antioxidánsok, mint például az eugenol, segíthetnek a stressz kezelésében. Az eugenol segít csökkenteni a stresszhormonok mennyiségét a vérben, ami segíthet az idegrendszer megnyugtatásában.
 • A szegfűszeg hasznos lehet a fájdalom enyhítésében
  A szegfűszegben található vegyületek, például az eugenol, hatékonyak lehetnek a fájdalom enyhítésében. Az eugenolnak érzéstelenítő hatása van, használható fogfájás, torokfájás és izomfájdalmak kezelésére is.
 • A szegfűszeg segíthet az emésztési problémák enyhítésében
  A szegfűszeg emésztést elősegítő hatásának köszönhetően hasznos lehet az emésztési problémákkal küzdők számára. A szegfűszeg képes csökkenteni a gyomorégést, gyulladásokat enyhíteni és elősegíteni az ételek könnyebb emésztését.
 • A szegfűszeg hatásos lehet a torokfájás és a köhögés kezelésében
  A szegfűszegben található vegyületek, például az eugenol és az acetilének, hatékonyak lehetnek a torokfájás és a köhögés kezelésében. Az eugenol érzéstelenítő hatása segíthet mérsékelni a torokfájást, az acetilén pedig köptető hatású, így elősegíti a köhögési reflexet.
 • A szegfűszeg hasznos lehet a szájüregi problémák enyhítésében
  A szegfűszegben található vegyületek, például az eugenol, hatékonyak lehetnek a szájüregi problémák kezelésében. Az eugenol antibakteriális hatása segít csökkenteni a baktériumok számát a szájüregben, így segíthet megelőzni a fogszuvasodást és más szájüregi problémákat.
 • A benne található flavonoidok és a magnéziumnak köszönhetően jótékonyan hat a csontok egészségére
 • A sejteket inzulin termelésre serkenti, miáltal diabétesz és inzulinrezisztencia ellen is hatékony segítség lehet.
 • Véralvadásgátló hatásánál fogva segít a vérrögök és az ebből fakadó problémák megelőzésében. /Vérhigító szedése és szívbetegség esetén csak mérsékel fogyasztása ajánlott.
 • A benne lévő különleges anyagoknak köszönhetően a fehérvérsejteket nagyobb aktivitásra ösztönzi, mely az immunrendszer működését serkenti, miáltal rákellenes tulajdonsággal is bír.

Mindezen jótékony hatások kifejtéséhez naponta két szem szegfűszeget érdemes elrágcsálni, vagy akár őrölt formában, kevés vízzel keverve, reggel éhgyomorra elfogyasztani.

A szegfűszeg fogyasztása bizonyítottan hatékony természetes gyógymód lehet számos egészségügyi probléma kezelésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy bizonyos esetekben kellemetlen. hatásokat is okozhat, mint például a túlzott fogyasztás miatt. Érdemes orvossal konzultálni azoknak, akik terhesség vagy egyéb egészségügyi problémák miatt aggódnak. Azonban a megfelelő mértékletességgel fogyasztva, a szegfűszeg hatékony eszköz lehet az egészséges életmód eléréséhez és a mindennapi életben jelentkező kisebb egészségügyi problémák kezeléséhez.

https://egy.hu/egeszseg/szegfuszeg-illatu-nyullab-gyombergyoker-mindenfele-veszelyek-tavoltartoja-110135#

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek