Barion Pixel
Keresés

A vírus másik arca, avagy hogyan fordítsuk át a félelemjárványt?

koronavírus

Nehéz napok vannak mögöttünk, mely várhatóan eltarthat még néhány hétig, hónapig.

Egy sosem várt, már-már álomszerűen szürreális a helyzet melyben találtuk magunkat, amihez hasonlót mindeddig talán csak filmekben láthattunk. Kiürült nagyváros kihalt utcáin sétálva már-már apokaliptikus hangulatban néhány lidércként eltévedt ember bolyong.

Mégis mintha csak mostanra lenne igazán élhető a város, még a levegő is egészen kitisztult és a hömpölygő rohanást szokatlan nyugalom váltja fel.

A kezdeti szorongást részemről már egy teljesen új életre való felkészülés vette át, mely a valóságunk kénytelen kelletlen elfogadása és egy egészen másfajta életre való berendezkedés. Erőtartalékainkon kívül a helyzethez való alkalmazkodásunk, rugalmasságunk és a kreativitásunk is kellően próbára lesz téve az elkövetkező időkben, kiderül mennyire is vagyunk találékonyak és életképesek.

Mennyire erős az immunitásunk, mely megvéd minket mindenféle vírus és bacilusoktól, de legfőképp a szorongástól, a félelemtől és az emberi tudatlanságból fakadó, egymást megfertőző depressziótól.

Megannyi gondolat kavarog most mindannyiunkban, és a legbizonytalanabb és legnehezebb pillanatokban is úgy érzem, hogy rengeteg pozitív dolgot, erőt és hitet szeretnék most adni mindenkinek, aki erre nyitott és főleg annak, akinek most kivételesen nagy szüksége lenne rá.

A minap olvastam Braskó Csaba ’Jövőteremtő Program Szemléletfejlesztés’ részének legújabb cikkjét. Mivel olyan találóan fejezte ki a bennem megfogalmazódottakat, hogy nem hinném, hogy én ezt most jobban kifejezve tudnám átadni az üzenetet, mely mélyen elgondolkodtatott, így ezúttal és kivételesen az ő tollával ékeskedve idézem sorait:

https://www.szemleletfejlesztes.hu/

’Vedd észre, hogy nem csak a koronavírus terjed a világban, hanem nagyon sok lelki vírus is, ami rontja az emberek életét. Olyan vírusok, amik képesek lelki megbetegedéseket okozni és ezek a vírusok ellen neked kell küzdened tudatossággal.

Ezeket a lelki vírusokat ismered jól: csüggedés, reménytelenség, sajnálkozás, másra mutogatás, hazudozás, önámítás, egymás lenézése, sértegetés, gyalázkodás, becsapás, tiszteletlenség, bizalmatlanság, szorongás, válságtól való félelem, soroljam még?

Ezek a lelki vírusok sebesen terjednek sajnos az emberek körében, terjednek szemtől szemben, a világhálón, emailben, SMS-ben, telefonon, TV-ben, mindenhol.

Ezekkel a vírusokkal egyelőre nem foglalkozik a WHO, nem foglalkozik a kormány, éppen ezért kell nekünk kézbe venni az ügyet és megállítani ezt a láthatatlan félelemjárványt.

Azért fontos megállítani a lelki vírusokat és a félelemjárványt, mert amikor véget ér a koronavírus krízis, egy nagyon megváltozott világ vár ránk és ha félelemmel a szívünkben nézünk szembe ezzel a változással, akkor ott vége is a sztorinak. Akkor vesztettünk.

Csak akkor van esélyünk, ha nyugodtan, derűsen, optimistán és kreatívan nézünk szembe az új helyzettel.

Ez a különbség válság ás változás helyett ugyanis. A válság az mindig csak a fejünkben létezik.

A valóságban soha nem történik semmi más, csak változás. A változás a fejünkben válik válsággá, vagy éppen lehetőséggé.

Ha elkap minket a félelemjárvány, akkor tök mindegy, hogy megússzuk-e a koronavírust vagy sem, az életünk lejtőre kerül.

Ezért muszáj küzdeni a lelki vírusok ellen. Ezért muszáj már most foglalkozni ezzel. Ezért muszáj megadni minden alkalmat arra, hogy józanul gondolkodjunk.

Amikor megszülettünk erre a bolygóra, akkor kaptunk az élettől valamennyi időt, amit itt el tudunk tölteni egymással és ezzel együtt kaptunk egy esélyt is arra, hogy jobb világot hagyjunk a gyerekeinkre, mint amilyet a szüleink hagytak ránk.

Most, amikor épp a nyakunkon egy úgynevezett válság, amikor úgy tűnik, hogy semmi nem fog működni abból, amit eddig tanultunk, amikor minden a feje tetejére állt, amikor bizonyosságra vágyunk, mert minden kísérletezés túl drága, amikor a legjobb tanácsainkat is lehúzhatjuk a WC-n, továbbra is csak egyetlen kérdés a fontos:

Hogyan tudunk jobb világot hátra hagyni, mint amilyenben vagyunk?

Az én világom olyan világ, amiben minden felfordulás közepette is meg lehet látni azt, ami örökérvényű, ami időtlenül igaz.

Az én világomban az érték a szeretet, a hűség, a kedvesség, a tisztelet, a szabadság, a türelem, a tanulás szeretete, egymás kritika nélküli elfogadása.

Az én világom egy olyan világ, ahol a tehetség és a bátorság mindenkiben elkerülhetetlenül utat tör magának, ha mások tehetségével és bátorságával találkozik.

Az én világomban a kreatív értékteremtés a legfontosabb örömforrás, mindenki igyekszik valami maradandót hátra hagyni, amivel a gyerekeink, unokáink jobban fogják majd tudni élvezni az életet ezen a bolygón. Lehet ez egy gondolat, egy műalkotás, egy találmány, egy szolgáltatás, novella vagy éppen annak megtanítása, milyen a valódi, feltétel nélküli szeretet.

Az én világomban az ellentétek nem férfi és nő, főnök és beosztott, baloldal és jobboldal, keresztény és muszlim, fehér és fekete, heteroszexuális és homoszexuális között vannak.

Hanem romboló és építő, ártó és gyógyító, gyáva és bátor, hazug és őszinte, erőszakos és kedves, csaló és becsületes között.

Az én világomban az emberek úgy kommunikálnak, hogy azzal jobbá teszik egymás életét, nem panaszkodnak, nem kritizálnak, nem hárítják át a felelősségüket. Hanem örülnek az életüknek, örülnek egymásnak, örülnek annak, ha a másik hasonló hozzájuk és örülnek annak, ha a másik nagyon más, mint ők. Kíváncsiak egymásra, és arra, mit hoz az életükbe a másik.

Örülnek annak, amit az élet ad nekik és méltósággal viselik, amit elvesz.

Az én világomban az építő párbeszéd a norma, amiben mindenki felismeri, hogy az életünk visszavonhatatlanul végérvényesen megváltozott, és soha nem lesz már olyan, mint régen.

Az én világomban senki nem siránkozik a múlton és senki nem retteg a jövőtől.

Az én világomban az emberek összedugják a fejüket és közösen, szellemi erejük összeadásával, leleményesen, rátermetten találják meg a megoldást minden kihívást jelentő helyzetre.

Az én világomban a lelki vírusokkal már csak a történelemkönyvekben lehet találkozni. Az én világomban az emberek nem bizalmatlansággal, szorongással és reménytelenséggel fertőzik meg egymást, hanem bizalommal, derűvel és reménnyel.

Az én világomban minden percben azzal foglalkoznak az emberek, hogy már a következő percben jobb legyen ott élni.

Én most ebben a percben is azon dolgozom, hogy hogy ez a világ egy jobb világ legyen, olyan világ, mint amilyet megálmodtam.

Egy olyan világ, amiben mindenki küzd a lelki vírusok okozta félelemjárvány ellen a maga módján.

A világ fenekestül fel fog fordulni, de az élet nem fog megállni. A történelem azt mutatja, hogy az 1929-es Nagy Világválság idején az emberek negyede volt munkanélküli, de mindezt át lehetett vészelni. Az emberek megtalálták a módját annak, hogy a megváltozott körülmények között is boldogulni tudjanak.

Sőt!

Az egyik legérdekesebb statisztika azt mutatta ki, hogy a Nagy Világválság alatt évekkel nőtt az átlagéletkor. Miért? Két fő oka volt. Egyrészt, mert az emberek többet voltak együtt, és a megfelelő szociális kapcsolatok megléte felturbózza az immunrendszert. Másrészt mert egészségesebben étkeztek, több zöldséget és kevesebb húst ettek.

Egy másik érdekes statisztika pedig arról szól, hogy a krízisek egyre rövidebb ideig tartanak.

Az 1929-es válság után még 25 évnek kellett eltelnie, hogy a gazdaság visszaemelkedjen a válság előtti szintre, míg az utóbbi két válságnál mindehhez 4-4 évre volt szükség.

Ahhoz, hogy ebből a válságból a legjobbat tudjuk kihozni, meg kell állítanunk a félelemjárványt, mert létfontosságú lesz, hogy képesek legyünk józanul gondolkodni.

Hogyan?

Minden változásra az ellenszer a tanulás. Csak tanulással lehet alkalmazkodni a változásokhoz. Először is, tehát légy nyitott a tanulásra.

A gazdaság természetéből adódóan minden változás magában hordoz számtalan lehetőséget. Perpillanat is azt láthatod, hogy bár az éttermek jó részének be kellett zárnia, az ételfutárok eközben pedig nem győzik kapkodni a fejüket a sok kiszállítás miatt.

Vannak, akik elveszítik a munkájukat, másoknak pedig irdatlan mennyiségű munka zúdul a nyakába. Jelen pillanatban is több tucat vállalkozás hirdet, mert sürgősen keres megbízható és jól teljesítő munkatársakat. A világtörténelem során akármilyen mély recesszió is volt, mindig lehetett találni munkát. Természetesen nem mindenki talált munkát, de akik a legrátermettebbek, legleleményesebbek voltak, azoknak mindig sikerült.

Sokkal élesebb lesz a verseny, és ebben az éles versenyben a legjobbnak kell lenned, hogy megnyerhesd azt a munkát, amire szükséged van. Mindez tanulható.

A krízis meg fogja változtatni a munkaerőpiacot, és azt is, hogyan kell majd munkát keresned, de még azt is, hogyan kell majd vállalkozást, a cégedet vezetned. Csakhogy ez a tudás megszerezhető. A kitartás, a versenyzés, a leleményesség, és a kreativitás is tanulható.’

Számtalan lehetőségünk van ma már mindarra, hogy e tudáshoz hozzáférjünk és a legjobbaktól tanulhassunk, így a fejlődésünk érdekében nem marad más hátra, mint jó szörfösként felszállni a következő, hatalmas hullám tetejére..

Sok sikert, kitartást és erőt kívánok hozzá mindnyájunknak!

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek