Barion Pixel
Keresés

Az örök ifjúság és a túlsúly forradalma?

Ki ne szeretné az az örök ifjúságát és az ideális súlyát megőrizni, karcsú derekat és sportos alkatot magának?

Persze teljesen relatív, hogy kinek mi az ideális, de egy biztos, hogy a súlyfelesleget nem látjuk szívesen magunkon és ma a túlsúly sajnos már a nyugati társadalom kórságává vált.    

 

Tudjuk, hogy az élelmiszeripar és a reklámok sem támogatják a szép test ideáját, hiszen a boltokba betérve, rengeteg ízletes, de annál silányabb tömegárut emelhetünk le az üzletek polcairól.

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy az élelmiszeripar diktálja a legfrissebb trendeket, és ez elmúlt években egyre inkább megfigyelhető, hogy az áruházak 80%-át az előre csomagolt, régi, tartósított ételek teszik ki, melyhez egyre inkább igazodni vagyunk kénytelenek.

De szerencsére a természet sosem hagy minket cserben és ellát minket minden szükséges földi jóval, ha nem hagyjuk magunkat a fagyasztott, konzerves, por- és dobozos dolgokkal eltéríteni.

A trendek és a körülmények nem feltétlenül támogatnak, így mondhatni, hogy nincs könnyű dolgunk, ha a natúr, friss ételeket részesítjük előnyben és próbálunk a lehető legteljesebben étkezni.

Sosem voltam híve a félkész és gyors-ételeknek, mely a rohanó mindennapok megoldása lehetne és hiszem, hogy sokkal inkább éri meg az a némi plusz ráfordított idő és figyelem, mely a teljes értékű ételek készítéséhez szükséges – mind az alapanyagok, mind pedig az elkészítés terén.

Örök ifjúság és a túlsúly forradalma:

Nemrég hallottam  -melyet kedvenc indiai gurum is hangoztat, hogy az étel elkészítése után négy órával már olyan kémiai anyagok szabadulnak fel benne, melyek kártékonyak az emberi szervezet számára, ami az emésztést és a felszívódást egyaránt megnehezíti, felesleges terhet róva ezzel a szervezetre. Keleten jól tudják ezt, így állítólag minden valamit magára adó, tudatos indiai, ezek után már nem is nyúl többé az ételhez.

Ok, de mi van a töltött káposztával és a nagyi főztjével? Folyamatosan e kérdések foglalkoztattak  -bár attól tartok, hogy feltehetően ez esetben sincs kivétel, főleg a húsos, nehéz ételek esetében.

Ha pedig a népes családokra gondolunk, akkor végképp nincs könnyű dolga a ház asszonyának, ha netán még erre is figyelni akar, hogy mindig csak a tűzről leemelt friss dolgok kerüljenek az asztalra.

Bizony elcsépelt, de természetesen ennél is jobb megoldás, ha minél több friss gyümölcs- és zöldséget fogyasztunk, hiszen a vitaminokon kívül a benne lévő enzimek segítik a felszívódást, melyek az emésztés és az immunrendszer számára is a jótékony baktériumok arányát szaporítják.

Amennyiben az agyi kapacitásunkat és a kellő energiaszintet szeretnénk a maximumon járatni, és az idő előtti öregedést csökkenteni, akkor nem árt e néhány, fenti alapszabály betartása.

Ha pedig kétségeink adódnának ezzel kapcsolatban, akkor legalább 1-2 héten át érdemes mindezt kipróbálni, hogy a saját bőrünkön teszteljük le ezen ősrégi, íratlan szabályok létjogosultságát.  

A túlsúly forradalma?

A túlsúly szerteágazó témakörét illetően, pedig valóban Dunát lehet rekeszteni a tanácsok, fogyókúrák és ilyen-olyan diétákkal, melyek sajnos általában inkább kevesebb, mint több sikert aratnak a végén.    

Nemrégiben egy előadáson pedig egy egészen újdonságot hallottam, melyet egy amerikai bűvész híres, víz alatti bemutatójára való készülés ihletett, amiben egy, a tudományt megdöntő, hatalmas akváriumban való, levegő nélküli hosszas merülésre szánta el magát.

A várttal ellentétben technikailag sajnos nem adatott meg a lehetőség, hogy egy láthatatlan csövön keresztül oldják meg az oxigén bejuttatását számára, így végül arra adta a fejét, hogy jó maga fejleszti ki a légzésbenntartás gyakorlatát, melyet hosszú időn keresztül, napi szinten gyakorolt.

Az eredmény az lett, hogy a mutatványt végül önerőből, a saját fizikai határain táncolva vitte véghez, melynek végén egy szemmel látható, nem kis mértékű fogyás lett a hozadéka.

Mindennek oka pedig egészen egyszerű, hogy a szervezet az átmeneti oxigénhiány és a szén-dioxid telítettség hatására hatalmas energiamennyiséget emészt fel, amit a test a zsírraktárakból kénytelen elvenni.

Egészen leegyszerűsítve a dolgot, ha belegondolunk, hogy a jóga már ősidőktől alkalmazza különféle légzőgyakorlataival a légzés ki- és benntartását -mely kedvenc gyakorlataim egyike – aminek számtalan testi-lelki előnye van a jóllétünkre nézve, így valóban nem lepődöm meg az eredményen annak ellenére, hogy a fogyás esélye ez esetben eszembe sem jutott volna.

 

Egy szó mint száz, azt hiszem hogy nem válik hátrányunkra, hogy ha elkezdjük beiktatni a légzőgyakorlatokat, illetve akár a mindennapi rutin-teendőink közepette is játszva, tesztelve-  gyakoroljuk a légzés benntartásának művészetét és megfigyeljük, hogy néhány hét elteltével az egyéb jótékony hatások mellett, mintegy mellékhatásként  megindul-e az a bizonyos súlycsökkenés, ki tudja..  

https://napimuzsa.hu/eletmod/mi-fan-terem-a-biohacking/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek