Barion Pixel
Keresés

Hogyan segíthet a testrázás a stressz és a trauma oldásában?

rezges

Talán közhely már, de mint tudjuk, hogy a stressz elkerülhetetlenül is az életünk természetes velejárója, melyet a leghétköznapibb dolgok is automatikusan kiválthatnak, hacsak nem egy korábban szerzett trauma eredményeként éljük át rendszerint ugyanazt a kellemetlen érzést.

Persze tartós, akut esetekben elkerülhetetlen lehet egy szakember külső segítsége, de mindemellett érdemes magunk is mindent megtenni a test és az idegrendszer megnyugtatásáért és a jó közérzet érdekében, miként a legkritikusabb pillanatokban is csak önmagunkra számíthatunk.

Az emberek évezredek óta önkéntelenül is élvezik a test rázásának örömét és jótékony hatásait. Legyen szó egy vidám ugrálóvárról, egy könnyed biciklizésről vagy egy erősítő masszázsszékben való ülésről, a test rázása kellemes és élvezetes élmény lehet.

Talán tudatában sem vagyunk annak, hogy ezeknek a tevékenységeknek milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak. Ebben a cikkben mindezek tudományos háttérét és egészségügyi előnyeit vizsgáljuk meg.

Mi is az a testrázás?

A testrázás alatt olyan mozgást értünk, amely során a test egy vagy több részét gyorsan mozgatjuk fel és le, oldalra vagy körkörösen. Ilyen mozgásokat végezhetünk aktívan, akár ugrálás közben, vagy passzívan, mint a masszázs székben vagy egy finom, mindenünket átjáró, vibráló készüléken.

Ez a terápiás vagy úgynevezett ‘neurogén tremorként’ ismert kifejezést /David Bersely, Ph.D./ míg Dr. Peter Levine, a trauma feldolgozására és felszabadítására szolgáló testterápiaként fejlesztette ki a szomatikus élményeket

Mindennek oka rendkívül egyszerű, ugyanis a vibráció segít enyhíteni az izomfeszültséget, elégetni a felesleges adrenalint, és semleges állapotba hozni az idegrendszert, mely szabályozza a stressz szintjét a szervezetben.

Egészségügyi Előnyök:

1. Izomfejlesztés és Erőnövekedés

Az aktív rázás, például egy trambulinon vagy az ugrálóvárban való ugrálás, rendkívül hatékony izomfejlesztő tevékenység lehet. Ezek a gyors, ismétlődő mozgások segíthetnek megerősíteni az alsó végtagok, a has és a hátsó izmokat, mellyel ráadásul még a csontsűrűség is növelhető, ami hosszú távon segíthet akár a csontritkulás megelőzésében is.

2. Fokozott Keringés

A vibrációs gépek és a masszázsszékek egyaránt javítják a vérkeringést. Az ilyen eszközökön való rövid idejű használat során fokozódik az izmokban és az egész testben való vérkeringés. Ez még a különféle duzzanatok és az izomfájdalmak csökkentésében is fontos szerepet játszik és még a sejtekhez való oxigénszállítás is felerősödik általa.

3. Stresszcsökkentés és Relaxáció

A test bármilyen formában való rázása, finom rázkódása – akár különféle masszázseszközökkel -az idegrendszer megnyugtatásán keresztül a tartós stresszcsökkentéshez és az ebből fakadó kellemes ellazuláshoz vezet, miközben a felszabaduló endorfinhormon hangulatjavító és feszültségcsökkentő hatással bír.

4. Mozgékonyság és Koordináció Fejlesztése

A test rázása segíthet javítani a mozgékonyságot és a koordinációt, mint például a trambulinon való ugrálás egyúttal a test egyensúlyának és koordinációjának fejlesztésében is segíthet, melynek idősebb korban vagy rehabilitációs kezelés alatt lehet fontosabb szerepe .

5. A rázóterápia segíthet az érzelmi állapotok kezelésében, mind rövid, mind hosszú távon, így ez a fajta stressz-szabályozás azt is megakadályozhatja, hogy felhalmozódjon bennünk mindez és a szorongás, trauma vagy depresszió tüneteivé váljon.

A rázás egyfajta pihenés a testnek és az idegrendszernek egyaránt, amint egyszerűen lerázod magadról a stressz, a trauma minden porát, amibe a tested nem szívesen ragaszkodik.”

  • csökkenti a szorongás tüneteit
  • oldja a depressziót
  • segíti a magas vérnyomás szabályozását
  • fokozza az immunrendszer működését
  • javítja a hangulatot
  • mérsékli a szív- és az érrendszeri problémákat
  • csökkenti az elhízás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát

Hogyan Érdemes Kezdeni?

Ha érdekelnek a test rázásának egészségügyi előnyei, érdemes megtalálni a számodra legkellemesebb élményt adó verziót, így otthon akár egymagad is elkezdheted minden porcikád finom, jóleső kirázását.

Mint a jó szokásokkal általában, érdemes ezt is reggel ébredés után végezni és csak úgy spontán elkezdeni lötyögni, rázni, pörögni-forogni, amolyan félőrültre véve a figurát. Kezdetben néhány perc erejéig, csak tegyük azt ami jól esik és amit a test megkíván, hihetetlen jó érzés ez.

Észre fogjuk venni, hogy micsoda könnyedség lesz úrra rajtunk egy rövid rázkódás után is és amint ezt a szokást elsajátítjuk, egyszer csak azon kapjuk majd magunkat, hogy egyre kevésbé leszünk feszültek és jobban bírjuk majd a mindennapi kihívásokat.

Állva és ülve egyaránt végezhető mindez

Ha pedig netán komolyabb egészségügyi problémával küzd valaki, ajánlott először egy orvossal konzultálni ez ügyben.

Összességében elmondható, hogy a test rázása számos egészségügyi előnnyel járhat, amelyek között szerepel az izomfejlesztés, a keringés javítása, a stresszcsökkentés és a mozgékonyság növelése. Fontos azonban, hogy megfelelő óvatossággal és tudatossággal végezzük ezeket a tevékenységeket, hogy elkerüljük a sérüléseket és az egészségügyi problémákat.

Ne felejts el konzultálni orvosoddal, mielőtt drasztikusabb egészségügyi változást vezetsz be az életedbe, és élvezd az egészségügyi előnyöket, amit ezek a tevékenységek nyújthatnak!


Remélem, hasznosnak találtad ezt a cikket a test rázásának egészségügyi hatásairól.

https://rezgesek.hu/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek