Barion Pixel
Keresés

Hogyan vértezzük fel magunkat a külső negatív hatásokkal szemben?

Hogyan vértezzük fel magunkat a külső negatív hatással szemben?

Ahogy a forró nyár és a nyaralások lassan a végéhez közelednek, remélhetőleg feltöltődve térünk vissza a megszokott kerékvágásba, így érdemes lesz átgondolni, hogy milyen formában vágunk neki az új évszaknak és vértezzük fel magunkat a mindennapi kihívásokkal szemben.

Időszerű lehet ez éppen mostanság, amikor túl vagyunk terhelve a ránk zúdított negatív hatásoktól, hírektől, így nem árt a saját lelki békénk érdekében, egyfajta egészséges önvédelemmel felvértezni magunkat.

Ezek a külső, zavaró tényezők is elegendőek ahhoz, hogy kellőképp lehangoljanak  -ráadásul ha nem is vagyunk igazán elégedettek az eddigi teljesítményünkkel és eljutottunk a pontig, hogy elérkezett az ideje a változásnak -bizonyos szokásaink megváltoztatásának, akkor alább néhány hasznos tanács, mellyel klasszisokkal javíthatunk életünk minőségén:

Feltehetőleg mindnyájan tapasztaltuk már, hogy szinte észrevétlenül képesek vagyunk átbumlizni egy napot úgy, hogy teendőről-teendőre rohanunk a megoldandó, fontos és kevésbé fontos dolgaink közepette, majd a nap végére, holtfáradtan, zombi üzemmódban nézünk ki a fejünkből. Ismerős a helyzet..?

Amennyiben ez csak néhanapján fordul elő, semmi baj, de ha napról napra, hétről-hétre, hónapról és évről-évre ismétlődik mindez, óhatatlanul elérkezhet a kiégés tehetetlenül fásult és frusztráló állapota, mellyel kénytelenek vagyunk szembesülni.

Amikor arra eszmélünk, hogy nem érezzük a napot, saját magunk helyzetét és a jelenünket, érdemes néhány támpont- és önsegítő módszerhez folyamodni, mellyel újra életet lehelhetünk a mindennapokba

.

Nincs más teendő, mint a kisebb apró, tervezett napi fellélegzést beiktatni, mely felfrissít testet-lelket és a szellemünket, segíti a stresszkezelést, jobb lesz a közérzetünk, a teljesítményünk is meghálálja, kreatívabbá válunk általa -és még a környezetünk is jobban fog kedvelni minket- így hosszútávon, mindez bámulatos eredménnyel jár majd.

Íme 4 ütemezett, helyreállító szokás, melyet sikerrel alkalmazhatunk a mindennapok során:

Nem utolsósorban nem árt a munkamagánéletkikapcsolódás hármasát szem előtt tartani, mint a barátok, szerelem és a feltöltődés egyensúlyának arányát számba venni.

1. Az első és szinte a legfontosabb -mely mindennek az alapja, az az ún. elengedő meditációs technika, mely nem igényel többet, napi 15-20 percnél.

Ezt előre elhatározva érdemes naponta egyidőben, reggel vagy este, vagy akár napközben, a külvilágtól elvonultan végezni.

Amennyiben hajlandóak vagyunk erre rendszeresen időt szánni, egészen megváltoztatja életünket, sokkal nyugodtabbá, energikusabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk általa.

2. A gép előtt töltött idő kb. egy-másfél óránként való megszakítása, mint -a manapság oly népszerű ’zoom’ hívások között – fellélegző, kikapcsoló séta, mely a folyamatos képernyőre való meredés után, az ún. ’zombi’ állapotot hivatott elkerülni.

Mindezzel az időszerű fellélegzésekkel kizökkentjük magunkat a monoton, egysíkú tevékenységből, miáltal sokkal okosabb, kreatívabb, elkötelezettebb és teherbíróbbá válunk, melyre szükségünk lesz az újabb ránk váró feladathoz, ügyfélhez vagy üzleti partnerhez, hogy a legjobb énünket adhassuk.

3. Irodai-online tevékenységeink közepette -annak váltása előtt, érdemes az áthangolódást segítve aktivizálni a testet-lelket szellemet, hogy jobban ráhangolódhassunk a következő, egészen másfajta feladatra.

Ezen beiktatott szünetek közepette a szemet behunyva, mély légzéseket véve, egy-egy gyakorlattal, ugrálással, csi-kung-gal, vagy akár csak néhány jógapózzal, vagy a test finom átütögetésével fokozzuk a hatást, amire éppen a test- léleknek szüksége van.

Talán azt hinnénk, hogy mindennek nincs túl nagy jelentősége a teljesítményünkre nézve, mégis hihetetlen ereje van, melyre csak ezek beiktatásával jövünk majd rá.

4. Egy talán kevésbe hangoztatott, de annál hasznosabb módszert a hazaérkezésünk, illetve a házba való belépésünk előtt célszerű megtenni:

Ilyenkor a nap terheit elengedve, nézőpontot váltva ajánlott a test-lélek-szellem hármasát ismét összekötni – a jelenbe való visszatéréssel átkapcsolni egy másik, lassabb fokozatra, emlékeztetve magunkat a szándékra és a célra, hogy ne a napi terheinkkel a vállunkon essünk be a házba és zúdítsunk mindent a családra.

Még a kocsiban időzve, érdemes néhány percig a szemet lehunyva, mélyeket lélegezni, hogy néhány perc felengedés és ráhangolódás után, kissé felfrissülten és könnyedebben lépjünk be a házba. Ekkor nem árt behangolni, hogy milyen társ-szülő szeretnék lenni, mint pl. örömteli, kiegyensúlyozott, nyugodt, jó hallgatóság, türelmes, példakép, stb.

Mindezek után, rövidesen tapasztalni fogjuk, hogy a szeretteink is jobban örülnek nekünk és a pozitív attitűd ránk is visszahat majd, mert életünk és otthonunk újra a béke és a szeretet szigetévé válik..

https://www.dhamma.org/hu/about/art

https://napimuzsa.hu/eletmod/mihez-kezdjunk-a-szorongassal/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek