Nem is oly rég volt alkalmam idehaza is megismerkedni az ázsiai gasztronómia egyik legtáplálóbb nyersanyagával, mely számtalan kiváló, távol-keleti étel alapanyaga.
Ez pedig nem más, mint az apró-szemű, borsóra hasonlító -de annál mégis valamelyest nagyobb szemű zöld, kerek babféle, melyet már egyre több helyen itthon is kapni, sőt mi több: egyes helyeken, több-kevesebb sikerrel, már kishazánkban is elindult a termesztése.
Bár még nem állt módomban mungóbab földet látni, sem pedig a kb. 9 cm hosszúságú hüvelyű növényből -miként anno a nagyival- babot fejteni, de egy biztos: nagyon különleges növénnyel van dolgunk.
Ez a borsó, a bab és egyéb hüvelyesek ízére emlékeztető, számunkra egzotikusan egyedi növény, számos előnnyel bír a többi babféléhez képest.
Az újdonságában is ismerős ízvilága mellett, az emberi szervezet számára tartalmaz jó-néhány rendkívül fontos anyagot és nyomelemet, melyről nem szabadna lemondanunk.
Ez a babfélékre oly kevéssé jellemző fajta főzési ideje viszonylag rövid és meglepően könnyű ételek készíthetőek belőle.
Egyik legfontosabb előnye a hagyományos babbal szemben, hogy rendkívül könnyen emészthető, miáltal nem terheli le az ember szervezetét, de ez csak egy, a számtalan egyéb pozitívuma közül.
Babként talán nem meglepő, hogy magas proteintartalmának áldásait talán nem kell külön ecsetelni, de rosttartalma sem elhanyagolható, mely az emésztés felgyorsításával, a bélrendszer és a koleszterin érfalakra való lerakódásának feloldásával, azok tisztán tartásáért is felel.
Köztudott, hogy mindezek pedig a szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz megelőzésében, ill. tüneteinek csökkentésében játszanak fontos szerepet.
Egyik legnagyobb különlegessége, hogy magas réztartalommal bír, mely a szervezet számára valóságos fiatalító elixírként hat, segíti a ránctalan és üde arcbőr megőrzését, mely a fiatalító hatású mungóbab első-számú erénye -mindemellett a réz az, mely egyéb nélkülözhetetlen tápanyagok felszívódását is segíti.
Ezen felül a benne található vas, kalcium, nátrium, magnézium és C vitamin együttes hatása, pedig fokozza a beépülő tápanyagok kellő felszívódását.
Tudjuk, hogy a kalcium a csontok és a fogak fő felelőse, a C vitamin az immunrendszer egyik legfőbb támogatója, a nátrium a fogak és az egészséges fogíny számára elengedhetetlen anyag, a magnézium pedig az idegrendszer és a vérnyomás nélkülözhetetlen eleme, míg a vas pedig fokozza a C vitamin hasznosulását az emberi szervezetben.
Nem elhanyagolható az sem, hogy a szervezet cukorháztartásának egyensúlyba hozatalával, a cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe lehet.
Ha pedig már az öregedés és a szépségnél tartunk, az egyik fő jó hír az, hogy a fiatalító hatású mungóbab -rendkívül alacsony kalóriatartalmánál fogva, egy sikeres fogyókúra támogatója is lehet.
Ennyi jótékony hatást olvasván, azt hiszem érdemes jobbnál-jobb mungóbab receptek kutatásába fogni, így, ha neked is van egy-két jól bevált recepted, kérlek oszd meg velem!
Ha gondolod, írd meg számomra azt is, hogy mi a tapasztalatod és hogy te miért kedveled ezt a csodálatos, gyógyító növényt?
https://naturportal.hu/ajurveda/mungobab_hatasai/
https://napimuzsa.hu/vegan_receptek/azsiai-mungobabfozelek-kurkumaval/