Barion Pixel
Keresés

Mi a hosszú élet, avagy a ‘Kék zónák’ lakosainak titka?

Mi a hosszú élet, avagy a 'Kék zónák' lakosainak titka?

Úgy vélem, hogy kevés ember van manapság, akit ne érdekelne és érintene az egészség és a hosszú élet kérdése, annak titkai és az a tény, hogy miért és hol találhatóak térségek, ahol az átlagnál jóval magasabb kort érnek meg az emberek .

Nemrégiben egy csodálatos belvárosi helyszínen, az igazán nem mindennapi Navona brand /by Megla Rózsa/ divatszalonjában jártunk, ahol a divat, az utazás és az az örök víz jegyében tarthattam egy rövid előadást a Kék zónák titkairól.

Mióta Világ a Világ, minden korban keresték a hosszú, ill. az örök élet titkát és az elixírt, mellyel mindez, valami hatalmas és bűvös titok folytán felfedezésre kerül.

Kutatások ezrei irányulnak a témára, melynek egyik kortárs figurája az angol Dan Buettner nevű kutató, aki az összes ilyen térséget bejárva, azt tanulmányozva tette közzé az általa tapasztaltakat.

Ezek az úgynevezett ’Kék zónának’ hívott térségek, elsősorban 5 fő területre összpontosulnak.

Számunkra a jó hír az, hogy azért Európán belül is létezik két olyan hely, mely beletartozik ebbe a megkülönböztetett zónába, azon belül is két déli sziget az, ahol tombol az egészség.

Köztudott, hogy ezen területek lakói 100-szor többen érik meg a 100 év vagy afeletti kort, és ahol nem ritka az, hogy a férfiak még 90 évesen is nemzőképesek és általában egy keményen átdolgozott nap után, teljesen egészségesen szenderülnek örök nyugalomra.

1.A hosszú élet titka után járva, az első és talán a leginkább ismert ilyen hely Japánban Okinawa szigete, ahol az összes kék ország közül is a legmagasabb az átlagéletkor.

/Nem véletlen, hogy innen származik a világhírű, aktív hidrogénben gazdag víz előállítására képes, Kangen vízátalakító berendezés./

A sziget lakóinak titkai közt a hagyományok, a kultúra, az idősek tisztelete, a családi és az emberi kapcsolatok hangsúlya, mélysége és minősége rejlik.

Természetesen mindez ennél jóval összetettebb és megannyi tényező együttes hatása adja meg egy-egy terület fő jellemvonásait, ami a környezeti adottságokon és a szokásokon át az életmódig vezet, a kutatás elsősorban a megkülönböztető szokásokra helyezte fő hangsúlyát. 

2. Ha már Európa, akkor kezdjük a Görögországban található Ikaria szigetével, ahol a délutáni szieszta és a lakosság nagymértékű gyógyteák -azon belül is a vízhajtó jellegűek- fogyasztásának számlájára írják, a stabil és hosszantartó egészséget.

3. Egy másik helyi szigetünk pedig Szardíniára esik, ahol a tenger, a napfény a nyugalom és az életérzés mellett, a nagy távok gyaloglásához szokott helyiek, a kertészkedés mellett a testmozgásra esküsznek, a hosszú élet titka gyanánt.

4. Azért Amerika sem maradt ki mindebből, Kalifornián belül ’Loma Linda’ néven létezik az a különleges hely, ahol a helyiek jó része a hetednapi adventista vallást űzi, mely szigorú szabályaival, nagy figyelmet fordít a hívei egészségi állapotára. Azon belül is a vegetáriánus adventisták azok, akik igen magas kort érnek meg.

5. Ha már a dél-amerikai fergeteges életérzést idézzük, akkor végképp nem maradhat le ’Costa Rica’ sem a listáról, akik különös, laza élethez való hozzáállásuk és humoruknak, erős hitüknek, a vallásnak és a rengeteg színes, lédús gyümölcsöknek is köszönhetik rendíthetetlen életerejüket.

Mindemellett létezik egy, az ‘egészség nagykövetének’ hívott személy, aki évente egyszer meglátogatja a helyi családokat és figyel oda tagjainak testi-lelki jólétére.

Nem elhanyagolható annak ténye, hogy a legmagasabb életkort megértek, túlnyomórészt a legszegényebbek közül kerülnek ki.

Úgy vélem, hogy mindez a kevésbé materiális gondolkodásnak és a szabad, kötetlen életfelfogásnak is köszönhető.

Összegzésként pedig, mindezen térségek közös vonásait tekintve elmondható, hogy -Kalifornia kivételével- ezek mindegyike egy szigeten található, mely a tengeren és az elegendő napfényen túl, a maga érintetlenségével tartja fenn a külső ártó hatások és a civilizációtól való elhatárolódását, és őrzi meg viszonylagos tisztaságát.  

Ha pedig a boldogságot, mint szempontot vizsgáljuk -mely, mint tudjuk az egészség egyik fontos tényezője- megemlítendő még 3 ország, melyből az egyik, szintén a mi Európánkban található és amire -éghajlatánál fogva- talán senki nem is gondolna.

Ez pedig nem más, mint Dánia, ahol a kormánypolitikának és az oktatási rendszernek köszönhetően, igen elégedettnek mondható a lakossága. 

Érdekes, hogy Európán belül itt vezették be elsőként a lányok taníttatását és manapság pedig a kormány az, aki fizet a főiskolás hallgatóinak a tanulásért.

Ezen kívül, pedig nincsenek olyan éles határok a különböző társadalmi osztályok között és talán meglepő annak ténye, hogy egy teherautósofőr bére hozzávetőlegesen egy ügyvédével megegyező, majd példának okáért, oly nagymértékű a bizalom egymásban, a rendszerben és a kormányban, hogy a kismamák a kávézók és az üzletek előtt, a babakocsikat az utcán leparkolva, teljes nyugalommal hagyhatják magukra a gyermekeket.

Ha pedig már boldogság, akkor mindebben Szingapúr és Thaiföld jár az élen, melyben persze a vallásnak és egyfajta spirituális szemléletnek is komoly szerepe van.

Szingapúrban pedig -a nagyszerű kormányzásnak köszönhetően- a kimagasló életszínvonalat támogató döntések, a kultúrák elsimuló keveredésének, a fenntartható béke és a közös együttélésnek, a korrupció hiányának és az elfogadó, jóindulatú létformának mindez egyaránt köszönhető. 

Ha összevetjük ezen kontinenseken élők közös és eltérő vonásait, arra juthatunk, hogy a lelki jólét, a boldogság és a vele járó, megkönnyebbült szabadságérzet elengedhetetlen feltétele a hosszantartó, egészséges és tartalmas életnek.   

https://divany.hu/vilagom/2018/11/30/hosszu-elet-kek-zonai/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek