Barion Pixel
Keresés

Mi a jótékony kenyérfogyasztás legfőbb titka?

pekseg

A kenyér ünnepe után tán jogos a kérdés, hogy vajon ki ne szeretné a frissében elkészített, meleg, ropogós kenyeret, a mennyei olasz tésztákat, vagy csak a finomabbnál finomabb, lágy pékárukat?

Akár ez is lehetne a vesztünk, ha csak nem szerzünk tudomást a viszonylag frissében napvilágra került, nem elhanyagolható kutatásról, hogy milyen formában lenne érdemes fogyasztani ezeket, ha már semmiképp nem vagyunk hajlandóak mellőzni az élet eme kulináris örömeit.

Köztudott, hogy a szénhidrátbevitellel még az egészséges embernek sem árt csínján bánnia,  de már kialakult cukorbetegség esetén pedig valódi ellenségünkké válhat, ha nem tudjuk betartani az alapvető szabályokat.

Lássuk be, a többség számára nem túl kecsegtető a kedvenc finomságok teljes elhagyása, de szerencsére azért mégsem oly drámai a helyzet, mint sem hittük -hisz mint kiderült, van remény a veszélyeztetettebbek számára is, hogy megfeszített, teljes lemondás, kihágások vagy lelkiismeret-furdalás, netán már komolyabb testi tünetek nélkül élvezhessék a tiltólistás finomságokat. Szóval nincs minden veszve, mert bármely hihetetlen is, de már létezik az ún. jótékony kenyérfogyasztás!

No meg persze ki ne szeretné a tilalmak alól való feloldozás kéjes örömét, így alább néhány roppant egyszerű tanács, hogy miként is élvezhetnénk újra a friss kenyér és társainak kevésbé káros változatát:

A helyes kenyérfogyasztás fő szabálya:

Akár csak a nagyi óriási hűtőládájára gondolunk, bizonyára mindnyájan ettünk már mély-fagyasztásból felélesztett ételt.

Persze köztudott, hogy a gazdaságos éléskamra alapja a fagyasztásban rejlik, ahol a halmazállapot-változásnak köszönhetően- egy részecskeszerkezet-változás is végbemegy, ahol a szénhidrátban lévő keményítő gyors, ún. rezisztens keményítővé való átalakulását eredményezi, mely nem mást, mint egy lassabban felszívódó, ún. csökkentett szénhidrátmennyiséget eredményez.

Ezáltal pedig csökkent mértékű cukorterheltség éri a szervezetünket, mely lényegesen kisebb kárral jár az emberi szervezet számára.

Köztudott, hogy a pirított kenyér kevésbé hizlal, de ezt már kevesen tudják, hogy a hatás fokozása érdekében pedig, ha a kiolvasztás után még újramelegítjük -vagy pirítjuk azt, akkor  még további 40%-al csökken a benne lévő szénhidráttartalom.

Nincs ez másként az egyéb szénhidráttartalmú alapételek, mint a rizs vagy a tésztafélék esetében sem, hogy a kiolvadt, majd felmelegített finomság szintén veszít káros hatásából, egyszóval nyert ügyünk van.

Mindehhez persze nem elhanyagolható, hogy min. 12 órán át fagyasszuk az ételt, semmiképp ne csak ideig-óráig helyezzük be a mélyhűtőbe.

Persze tudomány ide vagy oda, akár magunkon is észlelhetjük a pozitív változást, ha legalább a friss meleg kenyérről képesek vagyunk lemondani a kenyérfogyasztás során, melynek újramelegített verziójával, végül is nem beszélhetünk hatalmas áldozatról.

Úgy vélem, hogy ha legalább már ennyit teszünk az ügy, ill. saját testünk érdekében, és ezáltal akár csak felére csökkentjük az ártó hatásokat, rövid időn belül már magunkon is észlelhetjük a kedvező hatást. Az egészségünk egészen biztosan meghálálja mindezt, hisz mint tudjuk, hogy nincs ennél fontosabb..

https://www.hazipatika.com/tudastar/kenyerfogyasztas

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek