Barion Pixel
Keresés

Trendi a jeges vízben mártózás..valóban csökkenti a szorongást és a depressziót..?

Trendi a jeges vízben mártózás..valóban csökkenti a szorongást és a depressziót?

Ki ne hallott volna már a jeges víz, testet-lelket felpezsdítő, egészségre gyakorolt jótékony hatásáról?

Észrevehetjük, hogy nem kell túl sok minden a szépséghez és az üdvösséghez, hiszen a legjobb dolgokat nem más, mint a natúr anyatermészet adja, amitől test-lélek megújulhat és új életre kelhet.

Rájöhettünk már, hogy a legkiválóbb dolgok mindig a legegyszerűbbek, mellesleg az orrunk előtt hevernek, ha hajlandóak vagyunk ezeket észrevenni.

Ha csak a mindenki által ismeretes, jól bevált szaunázás hagyományára gondolunk -melyet jómagam is előszeretettel űzök rendszeresen- kevés felemelőbb élmény van a jéghideg merülőmedencében -szerencsés esetben a hóban, vagy egy igen hűs vízű tóban való megmártózásnál.

Aki próbálta, annak nem kell külön ecsetelni az élményt, annak semmihez nem fogható, pezsdítően újjászülető, és egyben megnyugtató érzésénél, amikor minden egyes sejtünkben pezseg az élet, amikor azt érezzük igazán, hogy élünk.

Ilyenkor elillan minden problémának hitt gond és aggodalom, egyszerűen csak a mindenünket átjáró, önfeledt felszabadulás marad, amikor egy kényelmes fekvőalkalmatosságon elnyúlva, teljesen átadhatjuk magunkat a mindent átjáró, életteli ellazulásnak.

Aki ezt valaha is megtapasztalta, újra és újra át akarja élni a felszabadultságnak e ritka és felemelő pillanatait, mely egyébként számtalan egyéb, egészségügyi előnnyel is jár.

Mivel nyakunkon az ifjúnak mondható nyár, egyre inkább a víz és a felüdülés után áhítozunk, így tán soha kevésbé aktuálisabb a hideg vizet említeni, mint e forrónak ígérkező időszakban.

A témában nem kevés kutatás született és egyre többet hallani a jéghideg vízben való merülésről -amit régebben berzenkedve hallgattam, csak úgy, mint a telente rendszerint a jeges Dunában úszó úriember, őrültnek tűnő hagyományáról -de a hideg víz megszállottjaként, azóta teljesen más a nézőpontom e különös témát illetően.

No nem mondom, hogy a téli jeges vízben való úszás kifejezetten lelkesít, de az abban való megmártózást úgy vélem, hogy szinte mindenkinek érdemes lenne legalább egyszer kipróbálnia  

Az első, sokkszerű hatás néhány másodpercétől eltekintve, az eredmény felülmúlja a pillanatnyi kellemetlenséget.

Minthogy fegyelem és áldozat nélkül, az élet egyetlen területén sem jár kellő eredmény és a fáradozásunkért járó méltó jutalom, így ez sem a lusták, a kényelmesek, vagy az elpuhultak kedvtelése lesz.

De, mint mindent az életben, ezt is edzeni kell, így aki szereti a tűrőképességét, a korlátait és a lelki-fizikai határait feszegetni, annak méltán meglesz a jutalma ezen a téren is.

Ez a -nem feltétlenül leghétköznapibb kedvtelés – a külföldi médiát tekintve is felkapott téma és néhány egészségügyi probléma kivételével, szinte mindenkinek csak a hasznára lehet.

A jeges víz hatása:

Tudományos szempontból még nem tisztázott e szokatlan folyamat egészének hatásmechanizmusa, hogy miként hat az általános közérzetre és a hangulatunkra, de a lényeg az, hogy kivétel nélkül, mindenki erről számol be egy-egy ilyen bevállalós mártózás alkalmával.

Nemcsak az úszókat jellemzi a jeges vízben való időzés, de egyre elterjedtebb az átlagemberek körében is az efféle kísérletezés, mely bizonyítottan fellendíti a mentális állapotunkat.

Persze nem árt az óvatosság, mely vérnyomás és szívpanaszok, ill. bizonyos akkut betegségek esetén különös körültekintést igényel, így felügyelet nélkül, elsősorban a makkegészséges embereknek ajánlatos a fokozatos kísérletezés.

Az viszont bizonyított tény, hogy mentális haszna főként a sokk hatására kiváltott stresszhormonok, pontosabban a noradrenalin és a kortizol hormon hirtelen lecsökkenése végett, javítja az általános közérzetet.

Mindez viszont magával vonja azon agyi kémiai folyamatok stimulációját, mely a paraszimpatikus idegrendszer és a dopamin nevű hormon serkentésével reagál, miáltal kialakul az a hirtelen feléledő, éberen szárnyaló tudatállapot, melyet nehéz szavakkal leírni.

Ez pedig magával vonja a depresszió, a szorongás és egyéb lélek-rágta negatívumok csökkenését, az immunrendszer megerősítését, és a különféle kórokozókkal szembeni magasabb ellen állóképességet, és egyben a különböző stresszhelyzetekkel szembeni védettséget, így az immunrendszerünk is edzettebbé válik általa.

Természetesen nem helyettesíti mindez a jól bevált pszichoterápiát és a gyógyszeres kezelést, de egy biztos, hogy annak rendkívüli kiegészítője lehet.

Aki pedig bármilyen orvosi kezelés alatt áll, annak az óvatosság legyen a fő szempont és az, hogy minderről a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül, lehetőleg ne fogjon bele önállóan, egy-egy ilyen merész ’akcióba’.

Esetleg osszd meg velem kérlek, hogy te szereztél-e már bármilyen tapasztalatot a hideg vizes merüléssel kapcsolatban?   

tps://www.hazipatika.com/eletmod/mozgas/cikkek/miert_jo_a_jeges_furdo

https://napimuzsa.hu/eletmod/a-jeges-labfurdo-es-a-krioterapia-81-aldasos-hatasa/ 

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek