Barion Pixel
Keresés

Hogyan fogjunk neki az ’újévi tervezés’-nek?

Hogyan fogjunk neki az újévi tervezés-nek?

Túl az ünnepeken, úgy vélem, hogy soha jobbkor nem foghatunk bele az előttünk álló időszak, céljaink felvázolása- és az ’újévi tervezés’-be mint egy friss év hajnalán, amikor életünk, ránk váró feladataink és kihívásainkkal szembesülve – miként egy polcon elrendezve- rendet és teret biztosítunk a számunkra legfontosabb dolgoknak.

Sokan úgy gondolják, hogy elég, ha a fejünkben tudjuk, hogy mit is szeretnénk, de bizonyítottan ez csak a töredéke a ránk váró sikernek, ellenben a gondosan leírtakkal, melyek mintha kőbe vésődnének és segítenék a későbbi megvalósulást.

Sajnos az emberek mindössze kb. 3%-a veszi a fáradságot mindehhez, de számukra viszont nem is maradnak majd el a várt, vagy az azon túli eredmények.

Természetesen mindez önmagában még kevés az üdvösséghez, hisz mindez szilárd elhatározás, tetterő, idő, figyelem és munka hiányában még csak álom marad, de az első és elengedhetetlen lépés mégis mindennek az írott forma, annak is a füzetbe történő, kézzel való leírása -a profik szerint- mely az agy bizonyos folyamatainak serkentésével motiválja az egész lényünket, a tettrekészség és annak szilárd hite felé.  

 

A világ egyik legsikeresebb üzletembere, ikonikus élettrénere Brian Tracy, az alábbi gyakorlati módszereket javasolja, melyre érdemes legalább egy órát rászánni, hogy az ember először a fejében elrendezze, hogy mit akar valójában és merre tart az életében.

Újévi tervezés:

Az élet 6 fő területére bontja a célok kitűzését -mely persze igény szerint több, vagy akár kevesebb is lehet, nincsen kőbe vésve, a fő igényeink szerint alakíthatjuk.

1. Pénzügyi- anyagi célkitűzéseink

2. Családi terveink

3. Önfejlesztés, művelődés

4. Spirituális

5. Egészség

6. Társadalmi-közösségi céljaink

Fontos, hogy jól átgondolt, számunkra valósággal égő vágyú, rendkívül fontos terveinket jegyezzük le minden életterületen, majd adjunk hozzá egy reális -de nem túl hosszú és követhetetlen megvalósulási időkorlátot.

Majd ezek után állítsunk fel egy sorrendet, a számunkra legfontosabbaktól az azt követőkkel, azaz priorizáljunk -ami elsőre talán nem könnyű, mégis elengedhetetlen feltétele a későbbi sikernek.

-Mindezen kívül, hozzunk létre egy ún. álomlistát, melynek legfontosabb kérdése az, hogy amennyiben nem létezne semmilyen külső-belső gát vagy korlát, mihez kezdenél?

Írd le mindazt a számodra elsőre lehetetlennek tűnő dolgokat, melyeket minden fennálló akadály híján megtennél? Ne felejtsd, hogy bármi lehetséges, álmodd meg, hogy mihez kezdenél ezzel a csodásan korlátlan állapottal.

-Újabb részfeladatként pedig képzeld el, hogy mit tennél, ha nyernél egy millió dollárt, mihez kezdenél vele, mit csinálnál először, milyen otthont teremtenél, hova utaznál, mit dolgoznál, hogyan töltenéd a mindennapjaidat, stb..írd le mindezt kellő részletességgel, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga.  

Hagyd szárnyalni a fantáziádat és éld át jól mindazt, amit leírsz, mert a látszat ellenére, ennek is hatalmas ereje van.

Harmadik részfeladatként pedig képzeld el azt, hogy már csak 6 hónapod van hátra a földi létből és ez esetben mihez kezdenél a fennmaradó időddel?

Mit tennél, mi az, ami igazán fontos számodra, kivel töltenéd az idődet, mit szeretnél még véghez vinni, mit hagynál hátra örökségként magad után, mi az, amit nagyra értékelsz, mik azok, amik valóban célt és értelmet adnak az életednek..?

Újabb feladatként pedig írd le az összes aggodalmat, gondodat és mellé az adott problémára való, konkrét segítséget, ill. megoldást.

Mindezek után pedig nézd végig és írd le a számodra fontos emberek -család, barátok- listáját és azt, hogy milyen lenne a velük való tökéletes viszony és fogalmazd meg azt a célt, mellyel mindez szerinted kialakítható lenne..

Majd újabb pontba foglald össze mindazt az egészségeddel kapcsolatos teendőt, mellyel a vágyott, ideális testi-lelki állapot elérhető számodra, majd írd le mindezt kellő részletességgel, elhatározással.

Legvégül pedig írd le azt, hogy milyen emberré szeretnél válni, avagy mi az az eszményi cél, amit feltétlenül el akarsz érni, így ezzel együtt szedd össze, avagy dolgozd ki a fejlődésed tervét és adj hozzá érzelmeket, hogy a legnehezebb napokon is tudd, hogy mit miért teszel, hogy megmaradjon a hited, hogy soha ne téveszd szem elől azt a bizonyos, égető célt.

Összpontosíts rá, szárnyalj, légy kreatív és használd a fantáziádat, éld át, higgy benne és legfőképp könnyed örömmel végezd a fentebb leírt néhány gyakorlati lépést, melynek talán még nem is vagy tudatában, mekkora jelentőséggel bír majd mindez a jövődre nézve..

Sok sikert, kitartást, örömet és annál több learatott babért kívánok mindehhez!

Várom a visszajelzéseket, hogy az újévi tervezés mely pontja az, amitől a legtöbbet vársz, illetve melyiket tartod kevésbé könnyűnek-nehéznek, illetve fontosnak?

https://divany.hu/offline/ujevi-fogadalmak-helyett-smart-celok/

https://napimuzsa.hu/eletmod/31-fo-lepes-az-onfegyelemhez/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek