Egy majd elfeledett tardicionális magyar étel, a babfőzelék egy kissé újra gondolt változata egyenesen Indiából.
A mungóbab rendkívül egészséges és különösen tápláló, fiatalító hatású babféle számtalan jótékony hatással bír és már hazánkban is kapható és a hagyományos babbal ellentétben, jóval gyorsabban elkészíthető, illetve könnyebben emészthető.
Hozzávalók:
- 35 dkg aprószemű mungóbab
- 3 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél vöröshagyma
- 2 babérlevél
- só, bors, kurkuma
Mungóbab főzelék elkészítése:
A babot 2-3 órával a főzés előtt beáztatjuk, majd a bebérlevéllel és a félbevágott vöröshagymával feltesszük főni. /viszonylag rövid idő alatt megpuhul/
Az apróra vágott fokhagymát egy kevés olajon megpirítjuk, majd a hagyományos rántáshoz hűen, a hozzákevert liszttel együtt néhány percig tovább pirítjuk.
Érdemes a babról az első forrás utáni vizet leönteni és frissre cserélni, majd miután már ebben megfőtt, a fokhagymás rántást finoman hozzákeverve, néhány percig kevergetve felforraljuk. Sózzuk- borsozzuk és ízlés szerint tehetünk bele 1-2 kávéskanál kurkumát.
Hagyományos, mégis egy kis indiai beütéssel újított, tápláló és rendkívül egészséges ételt kapunk.
Bármilyen feltéttel tálalható, jó étvágyat!
További információ e különleges babféléről:
https://eletszepitok.hu/?s=mung%C3%B3bab
https://napimuzsa.hu/eletmod/mi-a-fiatalito-hatasu-mungobab-titka/