Egy rég elfeledett, nagyi által készített örök kedvenc a felejthetetlen – ezúttal gluténmentes mákos nudli, melynek sohasem lehetett ellenállni..
Hozzávalók:
- 90 dkg burgonya
- 1db tojás vagy tojáspótló vegánoknak /ez most tojással készült/
- 30dkg gluténmentes liszt /rizs vagy zabliszt, vagy ezek keverékét használom/
- 5 dkg laktózmentes vaj, vagy növényi margarin
- 20 dkg mák
- 8 dkg porcukor
- csipetnyi só
Gluténmentes, mákos nudli elkészítése:
A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük.
Miután kissé kihűlt, a margarin, a liszt, a tojás és egy csipetnyi só hozzáadásával, közepes keménységű tésztává gyúrjuk össze.
Lisztezett deszkán kb. 1cm vékonyságúra kinyújtjuk, majd 1cm csíkokra vágjuk fel, melyet lisztes kézzel hosszú, kerek formájúvá sodrunk, amit kb, 2cm hosszúságúra vagdosunk fel. /az óvodai élményeink emlékére:)/
Forrásban lévő, sós -pár csepp olajjal meghintett- vízben addig főzzük, míg fel nem jön a víz tetejére, majd onnan számított, kb. egy percen keresztül érdemes még forralni.
Miután elkészült, jócskán meghintjük a cukrozott-darált mákkal.
Igazi hagyományos ínyencség, a gyerekek nagy kedvence..
Jó étvágyat!
Ha további egészséges desszertre vágysz:
https://napimuzsa.hu/vegan_receptek/mindenmentes-almas-pite-tojassal/