Gluténmentes, vegán rántott sajt rizi-bizivel

Gluténmentes, vegán rántott sajt rizi-bizivel

Ha netán találnánk a hűtőben egy régebbi sajtot, vagy csak meguntuk volna a natúr (vegán) sajt ízét és valami rég elfeledett ízvilágra vágynánk, íme az örök recept.

Hozzávalók:

Rántott sajt:

1 cs. (20 dkg) növényi sajt /esetleg laktózmentes sajt, vagy kecskesajt/ -személytől függően változnak az arányok

1 db tojás (vagy anak helyettesítője) https://madalfood.hu/vegan-tojas-helyettesito/

kb. 2 evőkanályni rizsliszt

2 evőkanál gluténmentes panírpor /zsemlemorzsa/

Elkészítése:

A nagyitól tanultak alapján három kistányér elhelyezése után, melyből az elsőre lisztet szórok, a másodikban egy villával enyhén felverem a tojást a sóval, a harmadikra pedig a kb 2 evőkanálnyi gluténmemtes zesemlemorzsát helyezek. /bioboltokban kapható/

Ebben a sorrendben forgatom bele a sajtot a lisztbe, majd a tojásban való áztatás után a szemlemorzsa rétegben is jól megforgatom.

Eredeti sajt használata esetén érdemes duplán panírozni, azaz az első kör bebundázása után mégegyszer a sajtba, majd a zsemlemorzsába mártani a sajtunkat, hogy elkerülendő legyen a panírból való kifolyása. -nálam ez nem sikerült, siettem és későn jutott eszembe

Amint ez elkészült, olajban /sütéshez a szőlőmagolaj a leginkább ajánlott/ vagy kókuszzsírban aranybarnára sütöm.

A körettel együtt tálalom-melyet én a piacon vásárolt savanyúsággal fokoztam, jó étvágyat!

Köret:

20 dkg rizs

1 kis csomag -télvíz idején- fagyasztott zöldborsó (kb 10-15 dkg)

1 gerezd fokhagyma

só, bors, kevés olaj

Elkészítés:

A rizst kb. 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben, közepes fokozaton, folyamatos kevergetés mellett megfőzzük.

Majd némi olajon a fokhagymával együtt megdinszteljük a zöldborsót és kevés víz hozzáadásával megpároljuk.

A készre főtt rizst ajánlatos még kb 10-15 percig lefedve tartani.

Amennyiben ha netán már lefőtt volna róla a víz, de a rizs még nem puhult meg teljesen, akkor a fedő alatti időszakot érdemes kitolni.

/Nagyitól tanult kisebb trükk az, hogy télvíz idején ajánlott a lefedett fazekat a hidegbe, vagy csak a hidek kőre kitenni, hogy a fedő alatt felszálló pára még erőteljesebb puhító hatással bírjon a rizsünkre. /

A risz elkészültével összekeverjük mindezt a puha, mégis roppanós borsóval, melynek szín és ízhatása önmagáért beszél.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?