Ha netán találnánk a hűtőben egy régebbi sajtot, vagy csak meguntuk volna a natúr (vegán) sajt ízét és valami rég elfeledett ízvilágra vágynánk, íme az örök recept.
Hozzávalók:
Rántott sajt:
1 cs. (20 dkg) növényi sajt /esetleg laktózmentes sajt, vagy kecskesajt/ -személytől függően változnak az arányok
1 db tojás (vagy anak helyettesítője) https://madalfood.hu/vegan-tojas-helyettesito/
kb. 2 evőkanályni rizsliszt
2 evőkanál gluténmentes panírpor /zsemlemorzsa/
só
Elkészítése:
A nagyitól tanultak alapján három kistányér elhelyezése után, melyből az elsőre lisztet szórok, a másodikban egy villával enyhén felverem a tojást a sóval, a harmadikra pedig a kb 2 evőkanálnyi gluténmemtes zesemlemorzsát helyezek. /bioboltokban kapható/
Ebben a sorrendben forgatom bele a sajtot a lisztbe, majd a tojásban való áztatás után a szemlemorzsa rétegben is jól megforgatom.
Eredeti sajt használata esetén érdemes duplán panírozni, azaz az első kör bebundázása után mégegyszer a sajtba, majd a zsemlemorzsába mártani a sajtunkat, hogy elkerülendő legyen a panírból való kifolyása. -nálam ez nem sikerült, siettem és későn jutott eszembe
Amint ez elkészült, olajban /sütéshez a szőlőmagolaj a leginkább ajánlott/ vagy kókuszzsírban aranybarnára sütöm.
A körettel együtt tálalom-melyet én a piacon vásárolt savanyúsággal fokoztam, jó étvágyat!
Köret:
20 dkg rizs
1 kis csomag -télvíz idején- fagyasztott zöldborsó (kb 10-15 dkg)
1 gerezd fokhagyma
só, bors, kevés olaj
Elkészítés:
A rizst kb. 2-szeres mennyiségű, enyhén sós vízben, közepes fokozaton, folyamatos kevergetés mellett megfőzzük.
Majd némi olajon a fokhagymával együtt megdinszteljük a zöldborsót és kevés víz hozzáadásával megpároljuk.
A készre főtt rizst ajánlatos még kb 10-15 percig lefedve tartani.
Amennyiben ha netán már lefőtt volna róla a víz, de a rizs még nem puhult meg teljesen, akkor a fedő alatti időszakot érdemes kitolni.
/Nagyitól tanult kisebb trükk az, hogy télvíz idején ajánlott a lefedett fazekat a hidegbe, vagy csak a hidek kőre kitenni, hogy a fedő alatt felszálló pára még erőteljesebb puhító hatással bírjon a rizsünkre. /
A risz elkészültével összekeverjük mindezt a puha, mégis roppanós borsóval, melynek szín és ízhatása önmagáért beszél.
Jó étvágyat!