Indiai fekete kencse kölessel

Indiai fekete kencse kölessel

A minap arra gondoltam, hogy a régi utazások emlékére becsempészek egy kis Indiát a konyhába, íme:

Hozzávalók:

50 dkg indiai fekete -vagy normál lencse
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 közepesen nagy gyömbér, de mindenkinek ízlése szerint)
5 dl kókusztej
1 doboz hámozott konzervparadicsom (400 dkg)
1 dl natúr paradicsomszósz
1db rizs v. kókusztejszín

olívaolaj vagy kb 2 evőkanál kókuszzsír

fűszerek:

1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma

1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt, zöld kardamom
1 teáskanál cayenne bors
némi fahéj
só ízlés szerint

Elkészítés:

A lencsét előző este, vagy néhány órával előtte vízbe áztatom.

Egy nagy, magasabb falú lábosban vagy wokban megolvasztom a kókuszzsírt melyben megdinsztelem a hagymát, rádobom az apróra vágott gyömbért, a félbe szelt fokhagymákat, sózom és összerottyantom. Erre jöhetnek a fűszerek: koriander, kevés fahéj, a kurkuma, a római kömény, a kardamom és a cayenne. Ezekkel alaposan összekavarom, és hagyom, hogy megpiruljanak. Aztán ráöntöm a paradicsomszószt, majd a héj nélküli konzervparadicsomokat és ezekkel is felrottyantom.

Ha kész a lencse, leszűröm, hozzáadom a paradicsomos, fűszeres alaphoz, összekeverem, majd hozzáöntöm a kókusztejet.

Ehhez a masszához még annyi vizet adunk, hogy leveses állaga legyen – egy sűrű levest képzeljünk el. Sózzuk meg, illetve ízlés szerint törhetünk bele egy kis fekete borsot is, majd lassú tűzön főzzük tovább. Majd néha megkavarjuk, szükség szerint kevés vízzel higítjuk. Akár órákon keresztül is lehet főzni, annál jobb lesz, minél krémesebb, minél jobban egymásba simulnak az alapanyagok. A legvégén a növényi tejszínt hozzáadva még egyszer felforraljuk, majd a tűzről levéve a megfőtt kölessel, vagy rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Related eBooks

Vélemény, hozzászólás?