Elmondhatatlan, mennyi jótékony hatással bír ez a színes, apró szemű csodaétel, az indiai vöröslencse, melynek számtalan elkészítési módja ismert – egy kis egzotikus fűszerezéssel, azonnal az időtlen Indiában találhatjuk magunkat..
Indiai vöröslencse hozzávalók:
- 1 cs. /50dkg/ vöröslencse
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- fél fej karalábé
- fél fej zeller
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kókuszzsír v. olívaolaj
- só, bors -ízlés szerint
- babérlevél
- római kömény
- curry- vagy kurkuma -ízlés szerint
- egy kis db. gyömbér, vagy gyömbérpor
- kevés szárított jalapeno
Indiai vöröslencse elkészítése:
A lencsét a babérlevéllel sós vízben feltesszük főni és az első forrás utáni habot leszedjük a tetejéről.
Mindeközben kockára aprítom a zöldségeket és elkezdem az olajon megpirítani, majd mielőtt leégne, a lencse levéből teszek hozzá egy keveset, amiben kevergetve párolom tovább, melyet érdemes 3-szor megismételni.
Utána hozzáadom a felkockázott hagymát és a fokhagymát, a reszelt gyömbért, melyet néhány percig együtt párolok tovább.
Amint kellően átpirult mindez, hozzákeverem a megfőtt lencséhez, 1-2 percig összefőzöm és kellően pikánsra fűszerezem az egész ínycsiklandó főzeléket.
Szinte bármely körettel, rizzsel, de akár tésztával is jól harmonizál mindez.
Érdemes kipróbálni, jó étvágyat!
https://www.bien.hu/ezert-kotelezo-noknek-voroslencse-egyik-legtaplalobb-alapanyagunk/
https://napimuzsa.hu/vegan_receptek/indiai-lencse-cukkinikorettel/