Mikor máskor aktuálisabb e számomra mindig is oly nagy kedvenc a lencse, mint az év kezdetén.? A szilveszteren kívül mindemellett, bármely party örök kísérője lehet.
Hozzávalók:
25dkg lencse
2 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
15dkg darált mogyoró
2 babérlevél
15dkg olajban érlelt aszalt paradicsom
Öntethez:
1 evőkanál mustár
1dl olívaolaj
2 evőkanál almaecet
1dkg friss kakukkfű
só, bors
Elkészítés:
A meghámozott, karikákra vágott lilahagymát a felszelt fokhagymával, a lencsével és a babérlevéllel készre főzzük.
Mindeközben a mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, majd darabosra őröljük. Felkockázzuk az aszalt paradicsomot és beletesszük a salátástálba a mogyoróval együtt.
A mustárt és a fűszereket az ecettel együtt kellemesen habosra keverem, majd belecsurgatjuk az olajat, melybe belevegyítjük a kakukkfű leveleit.
A megfőtt lencsét szintén a salátástálba helyezem, az alapanyagokat jól összekeverem, az öntetet hozzáadva, tálalásra kész állapotba helyezem.
A jobb ízhatás kedvéért érdemes egy napon át hűtőben érlelve pihentetni.
Aki nem ódzkodik a friss lila- és a fokhagyma íz- és illataromájától, mindezek nyersen is hozzáadhatóak, a jóval intenzívebb ízhatás kedvéért, tessék kísérletezni,
Jó étvágyat!