Idén is elérkezett végre a csodás medvehagyma szezonja, melyből az egyik legegészségesebb étel, a kiváló medvehagymás lepény villámgyorsan elkészíthető.
Medvehagymás lepény hozzávalók:
30dkg aprószemű zabpehely
4db tojás /vagy természetes tojáspótló/
2 csokor medvehagyma
növényi tejszín
szódabikarbóna
1-2 evőkanál olaj
só, bors
Natúr tojáspótló:
https://www.mindmegette.hu/8-tojaspotlo-alternativa-tojasallergiasoknak-es-veganoknak-52345/
A medvehagymás lepény elkészítése:
A zabpelyhet, a tojást (vagy egyéb tojáspótlót) egy tálban jól összekeverünk és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy a zab a folyadékot magába szívva, kissé megduzzadhasson.
Adunk hozzá kb. egy késhegynyi szódabikarbónát, sót, borsot és természetesen a felaprított medvehagymát és kb. fél doboz növényi tejszínt is belekeverünk.
Amikor mindez fasírtszerű sűrűségűre összeállt, egy serpenyőben kellően forróra hevített olajra keverjük, rásimítva a masszát. Fontos, hogy elég forró legyen az olaj, nehogy a lepény leragadjon. Lassú tűzön lefedve, megfordítás nélkül finoman átsütjük, a szélét pedig egy laposabb kanállal vagy késsel a serpenyőről oldaláról leszedjük, néha kellően megrázzuk, nehogy leragadjon.
Kb. 20-30 perc alatt kellően átsül, de időközben egy villával letesztelhetjük, hogy elkészült-e.
Önmagában, vagy akár még rizs és krumpli mellé is tálalható, kiegészítésképp tartármártással is jól harmonizál..
Egészségünkre!
https://www.vitalitas-magazin.hu/szezonalis/medvehagyma-hatasa