Jelenleg megtekinti Mindenmentes lasagne cukkinivel

Mindenmentes lasagne cukkinivel

Az örök olasz kedvenc egy jóval egészségesebb, könnyedebb változata, a mindenmentes lasagne, mely minden várakozásunkat felülmúlja úgy, hogy még a hagyományos verziót kedvelők sem érzik a különbséget. Mindehhez még egy kevés cukkinit is hozzáadtam, amitől még pikánsabb és egészségesebb lett, mely remekül passzol a rendkívül finom és krémes besamellel.

Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  1. cs. gluténmentes lasagne

1 közepes méretű sürített paradicsom

1 cs. szójagranulátum

1 db cukkini

1 db. rizs-zab- vagy mandulatejszín

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1db bio zöldség v. erőleves kocka

olívaolaj

Besamel mártáshoz:

3. ek. rizs v. hajdinaliszt

8dkg (bio növényi margarin) v. laktózmentes vaj

0,5 l. növényi tej

szerecsendió

növényi sajt

Mindenmentes lasagne elkészítése:

A darálthúspótló szójamixet leforrázzuk, hozzáadjuk az 1db leves kockát és egy kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeelegyedjenek.

Mindeközben az apróra vágott hagymát kevés olívaolajban üvegesre párolom, majd hozzáadom a fokhagymát és azzal együtt pirítom tovább.

Hozzáadom a feldarabolt cukkinit, mellyel tovább pirítom, majd felöntöm kevés vízzel és így párolom tovább. Amikor már majdnem teljesen megpuhult, ráöntöm a paradicsomszószt, kevés vizet, hozzáadom a szóját, a sót, borsot, bazsalikomot, kevés oregánót és jól összefőzöm a szószt. A végén egy kevés vodkát is adhatok hozzá, melytől még pikánsabb lesz.

Besamel mártás:

A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, melyet enyhén aranyszínűre pirítok tovább. Ezek után finoman hozzáadom a ‘tejet’ és csomómentesre kevergetve, sóval és kevés szerecsendióval ízesítve, nem túl sűrű szósszá főzök.

Egy közepes méretű, kiolajozott tepsi aljára teszek egy adag paradicsomszószt, besamelréteget, majd rárakom az első adag tésztát, amit váltakozva ebben a sorrendben rakok egymásra mindaddig, amíg a mártás marad a végén legfelül. Erre reszelek még sajtot és előmelegített tepsiben, alufóliával letakarva, 170 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt, a tészta teljes puhulásáig készre sütjük. A sütőből kivéve érdemes kb 10- 15 percet várni vele, mielőtt felvágjuk.

Egészségünkre!

Ha további cukkinireceptre vágysz, látogass el a cukkinireceptek.hu oldalra!

Vélemény, hozzászólás?