Egy majd elfeledett kedvenc, a sóska, kissé újragondolva egy könnyített, mindenmentes sóskamártás formájában jutott eszembe a minap.
Hozzávalók:
2 cs. fagyasztot sóska
1db rizs-mandulatejszín
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
3-4 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő
1 evőkanál méz vagy nyírfacukor
Mindenmentes sóskamártás elkészítése:
A kiolvasztott sóskát kevés vízzel és sóval felforralom, közben az apróra vágott fokhagymát kevés olajon megdinsztelem, melyhez hozzáadom a lisztet, hogy együtt pirítsam tovább.
/Amennyiben nem a hagyományos rántás verziót választom, úgy a fokhagymával együtt forralom fel a sóskát, melyhez finoman hozzáadom a kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt, melyet kizárólag kb. 1 perces újroforralásig főzök tovább, hogy a sürítő hatását el ne veszítse. /
A legvégén belekeverem a növényi tejszínt és az elkészült ételt bárminnemű kedvenc feltéttel tálalom. (mivel más nem volt itthon, így tükörtojást használtam a család végett)
Aki kedveli a savanykás ízvilágot, annak igazi nosztalgikus- kulináris élményben lesz része.
Jó étvágyat!