A nyári salátaszezon kellős közepén, ha épp kifogytunk a zöld levelekből és valami igazán bio-ra és különlegesen egészségesre vágyunk, csak egy karnyújtásnyira elég a kertből néhány gyermekláncfű (pitypang) levelét összegyűjtenünk.
Enyhén kesernyés íze ellenére egy igazán tápláló, vértisztító és májregeneráló saláta készíthető belőle.
Pitypang saláta hozzávalók:
2 marék frissen szedett gyermekláncfű levél
- 6 db koktélparadicsom
- 1 mini fehérpaprika
- 1/4 doboz darabolt tonhal a tetejére
- néhány csepp olívaolaj
- egy kevés balzsam- vagy almaecet
- kevés citrom a tonhal tetejére
- só
Gyermekláncfű saláta elkészítése:
Mosd meg jó alaposan a pitypang leveleket és a paradicsomot.Helyezd a tányérra a gyermekláncfű leveleket. Vágd félbe a koktél paradicsomokat, és helyezd a levelek tetejére, majd kevés só, olíva- vagy tökmagolaj, illetve némi balzsamecettel meghintjük..
A pikantéria kedvéért az öntetet külön kikeverve, tehető bele kevés mustár citrom, akár méz, illetve vágható bele némi fokhagyma is.
A hozzávalók és az ízesítés tekintetében csak a fantázia szab határt.
Érdemes a friss, zsenge levélhajtásokat leszedni.
Jó étvágyat!