Néhány éve találtam rá erre az egyszerű és gyors receptre, melyben a cékla -igen kellemes meglepetésként- egy eddig ismeretlen, egészen más oldalát mutatja, kiváló tápláló ételként az év eme hűvös, borongós időszakának. Még a hagyományos ételeket kedvelő nagyim is előszeretettel kóstolgatta..
Sült cékla hozzávalók:
8db kisebb méretű cékla
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
kb. fél dl olívaolaj /nekem itt épp elfogyott, így kókuszzsírral pótoltam, de olívával lágyabb és könnyedebb../
5-6 evőkanál balzsam -vagy almaecet
2 evőkanál méz
só, bors
késhegynyi köménypor
Sült cékla elkészítése:
A kockára vágott hagymát, fokhagymát és a céklát egy megfelelő méretű, a sütőbe elhelyezhető edénybe tesszük.
Meglocsoljuk az olívaolaj-balzsamecet keverékkel, rácsorgatjuk a mézet és a fűszerek rászórása után lefedjük és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 1 óra hosszán keresztül sütjük.
Érdemes néha megnézni, hogy a kellő mennyiségű folyadékot ellenőrizzük rajta, így ha netán szükséges, némi víz, vagy a balzsamecettel is utánlocsolható..
A sült cékla rizzsel, hajdinával, kölessel, vagy quinoával is kiválóan harmonizál.
Jó étvágyat!