Az örök karfiol újragondolva, melynek pompás kiegészítője a rákocska és a gomba. Hiszen mi mást készíthetünk egy kellemes téli vasárnap délután mindabból, amit épp a hűtő tartogat..?
Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanálnyi paradicsompüré
olívaolaj
fűszerek: chilipaprika, garam masala -karfiolra/ ha éppnincs itthon, bármely más fűszerezést is elfogad:)/
só, bors
1cs. koktélrák
30 dkg gomba
Körethez:
fél kg édesburgonya
laktózmentes vaj
1 db rizs v. mandulatejszín
só, bors, szerecsendió
kevés chilipor
Elkészítés:
Az egészben hagyott karfiolt jól bedörzsöljük a paradicsompürében összekevert, 1 gerezd apróra vágott fokhagymával, só, borssal és garam masala (vagy más egyéb) fűszerkeverékkel. Majd betesszük a 180 fokos sütőbe, és kb 40 percen át sütjük, arra figyelvén, hogy ne száradjon ki.
Mindeközben 1 vöröshagymát olajban megdinsztelünk, melyhez a fokhagymát is hozzáadva tovább pirítunk, majd utána hozzáadjuk a félbevágott gombákat és a rákocskákat, melyet puhulásig, só bors, kevés chili, némi fehérborral vegyítve, akár ezt lefedve, együtt dinsztelünk.
Az édesburgonyát pedig puhára főzzük, összetörjük, és némi laktózmentes vaj vagy-és növényi tejszín segítségével, só-bors, szerecsendió és akár kevés chili hozzáadásával jól összekeverjük mindezt.
Rendkívül könnyű, kreatív és ízletes étel,
jó étvágyat!