Barion Pixel
Keresés

Táplálkozási trendek, avagy mitől mentesülünk a ’mindenmentessel’?

Paradicsom

Vasárnap délután ellátogattunk a ’Mindenmentes Fesztiválra’ Budán, ahol a sok stand között járkálva és különféle finomságokat kóstolgatván jutottam a cikk megírására, hiszen manapság úton útfélen ebbe botlunk és kétkedve hallgatjuk e különös szóösszetételt.

A kifejezés maga a gabonák némelyikében, túlnyomórészt a búzában található glutén, és az állati eredetű dolgok, no meg a tejtermék és a cukor teljes hiányára utal, mely tudtommal ezáltal már vegánnak mondható terméket jelöl.  

Laikusként nem is bocsátkoznék a fő allergének tudományos magyarázatába, majd ennek rendszerinti ellenteóriáiba, így csak a saját bőrömön tapasztaltakról tudok hitelesen írni.

Révén, hogy igen hosszú ideig elég problémás volt az arcbőröm, és rengeteget szenvedve eme szépséghibától, ezáltal szinte már mindent kipróbálva, legvégső reményem egyikeként, hat évvel ezelőtt vágtam bele -elsősorban- a búzaliszt teljes elhagyására. 

Ez -néhány hagyományos, vagy vidéki étteremtől eltekintve -számomra nem okozott különösebb gondot, kisebb-nagyobb odafigyeléssel főként a Fővárosban, egészen jól menedzselhető mindez, az otthoni főzéseket illetően pedig elsősorban rizs- vagy hajdinalisztre cseréltem le a teljes kiőrlésű hagyományos lisztünket.

Az ízeket illetően pedig végképp nem kell aggódni, mert családom egyéb férfi tagjai sem tettek panaszt az ételek másságát illetően, így elég gördülékeny volt az átállás.

Néhány hét elteltével egyfajta könnyedség érzésére kezdtem felfigyelni, melyet nem is tudtam másnak tulajdonítani, csak annak a változásnak, mely által könnyebbek lettek az ételek.

Ámbár azelőtt sem igen fogyasztottam tejterméket, de ahogy telt-múlt az idő, a jóhatás fokozása érdekében, már a laktózt, azaz a tejcukrot is teljesen kiiktattam az étrendemből.

Ezáltal leginkább a rizs, szója, vagy mandulatej és ezek különböző változataival helyettesítem a tejtermékeket, de néha laktózmentes sajt, vagy a kecskesajt az, ami néha még szóba jöhet számomra.

E két fő allergénnek titulált összetevő hiányának hatására valóban egy sokkal könnyebb és letisztultabb testi-tudati szintre kerültem, az energiaszintem -mely amúgy sem volt soha alacsonynak mondható- egyenesen az egekig szökik, mely a mai napig hihetetlenül fitt mozgékonysággal párosul és még a gondolataim és sokkal letisztultabbak lettek, mint valaha.

A hasam is teljesen visszalapult a helyére, és -bár nem volt rá különösebb szükségem, de mintha néhány kilogram is automatikusan lekerült volna rólam, a bőröm pedig egyre letisztultabb lett, melyet különösen élveztem, ugyanis ha nincs ez a fentebb említett probléma, talán soha nem vágok bele e kísérletezésbe.

Azelőtt is mindig figyeltem a kiemelkedően jó minőségű alapanyagok kiválasztására és az egészséges, sokoldalú táplálkozás híveként, kevés hússal bár, de szinte mindenevő voltam.

Érdemesnek találom megemlíteni kedvenc pékségemet a ‘Free’-t, melynek mindkét üzletében mennyei pékáruk vásárolhatóak, mely Budán a II. Fény u 16. és Pesten a VII. Dob u 28-ban találhatóak.

https://csakamentes.hu/helyek/

A Budai Biopiac és nyaranta a Káli medence híres Káptalantóti piaca ma is kedvenc vadászterepeim egyike.

http://liliomkert.lapunk.hu/
http://biokultura.org/index.php/csorsz-okopiac

Nem tartom magam teljesen vegetáriánusnak, és ámbár ez részemről ritka alkalomnak minősül, de időnként nem vagyok ellenzője a néhai húsfogyasztásnak.

Bár otthonunkban már jó ideje nem készítettem húsos ételt, de mindettől függetlenül a jó minőségű, finom húsételek néhanapján valódi ünnepnapnak számítanak.

Épp a minap beszéltünk arról, hogy sült liba- vagy kacsamájat fogok a napokban készíteni, mely számomra mindig egy kimondhatatlan kulináris élvezetnek minősül.  

Az édes ízek szerelmeseként a cukrot már régóta száműztem otthonról, és különböző természetesnek mondott édesítőszerekkel -mint az agavé szirup, xylit, nyírfacukor, eritrit, a mennyei juharszirup vagy a szintén nagyon kedvelt mézzel helyettesítem, így tisztán és büntetlenül adom át magam a nassolás mennyei örömeinek.

Azóta rendkívüli lelkesedéssel terjesztem mindezt szinte bárkinek a környezetemben, mert hiszem, hogy a jótékony dolgokat azonnal tovább kell adni, és ámbár nem vagyunk egyformák, ezáltal bizonyos dolgokra másképp reagálhatunk, mindennek ellenére feltételezem, hogy különböző egészségügyi problémák esetén akár egy hasonló diéta támogathatná a gyógyulás folyamatát, számomra olyannyira bevált ez az étrend, így nem feltételezem, hogy valaha is visszatérnék már a glutén és a laktózzal teli, nehézkes ételekhez.

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek