A tradicionális bableves az az étel, mellyel bármikor visszatérhetünk a szülői ház illatozó konyhájába..
Hozzávalók:
1 cs. / 50 dkg/ vörös- vagy tarkabab
1kg sárgarépa
1 db zellergumó
2 szál fehérrépa
1 vöröshagyma
4 db fokhagyma gerezd
néhány szál petrezselyemzöld
1 egész paradicsom, vagy kb. 1 evőkanál sűrített verziója
3 evőkanál riszliszt
olívaolaj
só, bors
1-2 babérlevél
1 db füstölt tofu vagy bármilyen sonkapótló- az ízhatás kedvéért
Tradicionális vegán bableves elkészítése:
Célszerű a babot előre, a felhasználás előtt kb. 10-12 órára beáztatni.
A babot bő vízben feltesszük főni, majd az első forrás utáni vizet érdemes róla leönteni, hogy könnyebben emészthetővé váljon.
Az új vízben továbbfőzött lébe már beletehetjük a félbevágott vöröshagymát, a babérlevelet, a tofut, a zellert, és a sót, mellyel kellően puhára főzzük. Kevés idő elteltével adjuk hozzá a felkarikázott sárga- és a fehérrépát, hogy körülbelül egyidőben puhuljanak meg, és a zöldségek ne főjjenek szét, majd adhatunk még hozzá egy kevés felkarikázott zöldpaprikát is, melytől kellemesen csípőssé válhat a levesünk. /Kevés petrezselyemzöldet is tehetünk bele, bár mindezt hagyhatjuk frissen a végére, vagy tálaláskor a leves tetejére téve, a zöldpaprikával együtt/
Hozzáadom a kb. 1 evőkanályni paradicsomszószt és a borsot.
Amikor már majdnem kész, a felaprított fokhagymát egy kevés olajban megpirítom, hozzáadom a lisztet, mellyel együtt néhány percig pirítom tovább.
Az így elkészült hagyományos rántást finoman a babhoz keverem, mellyel pár perc erejéig főzöm tovább..
Ha szükséges, kóstolgatva még tovább ízesítem és az ízhatás fokozása kedvéért, esetleg még egy késhegynyi xilit- vagy gyümölcscukrot is beleszórok, mely kiemeli a sárgarépa kellemesen édeskés ízvilágát.
https://wellandfit.hu/dieta/2016-11/6-jotekony-hatas-amit-nem-tudtal-a-babrol/
Garantáltan mennyei lesz ez a tradicionális vegán bableves, mely visszarepít minket az időben..
Jó étvágyat!
Ha szeretnél még további vegán, hüvelyes ételt kipróbálni, ezúttal a jól bevált lencsével:
https://napimuzsa.hu/vegan_receptek/indiai-lencse-cukkinikorettel/