Vegán /gluténmentes/ fasírt mexikói zöldkörettel

Vegán /gluténmentes/ fasírt mexikói zöldkörettel

Otthonunkban ritkán élünk a hagyományos magyar konyha ízeivel, talán ezért is esik oly jól néhanapján a rég elfeledett, retro vegán ízvilág.

Nem vagyok a fagyasztott zöldségek híve, de miután hazahoztak nekem egy cs. mexikói zöldséget, mely egy jó darabig a fagyasztóban pihent, így úgy döntöttem, ideje nosztalgiázni egy kicsit.

/ezek az arányok, de mindez ermészetesen a család létszámától függően változik/

Mexikói zöldköret:

1 kis csomag (40dkg) fagyasztott mexikói zöldségmix

1 kis doboz alternatív növényi tejszín (rizs, zab, mandula, esetleg szójatejszín)

1 csapott evőkanál mustár -ízlés kérdése

2 teáskanál olívaolaj

2 kávéskanálnyi almaecet, vagy néhény csepp normál ecet

1 kávéskanál friss citromlé

csipetnyi cukor (vagy bármely cukorpótló)

só, bors

A zölségköretet kb 15-20 perc alatt készre főzzük, miközben kikeverjük a fenti összetevőkből készült házi készítésű majonézet, melyet a készre főtt zölségekhez keverünk.

Finom kóstolgatás közepette érezzük, hogy mi kell még hozzá, én például többb mustárral szeretem, bár nem mindenki híve az extrém savanyú ízeknek.

Vegán fasírt:

Kb 25 dkg finomított zabpehely

1 db. bio erőleves kocka

kb.1- másfél pohárnyi víz

1-2 gerezd fokhagyma

néhány szál friss petrezselyem v. koriander

1 db tojás v. tojáspótló https://madalfood.hu/vegan-tojas-helyettesito/

só, bors, akár kevés őröltpaprika

Lehet hozzátenni még, vagy csak beleforgatni egy kevés gluténmentes panírporba.

Elkészítése:

A leveskockát a felforralt vízbe teszem, vagy együttes felforralása után ráöntöm a zabpehelyre, de kizárólag csak annyi vizet használok fel, hogy a tojás hozzáadása után, kézzel kellemesen formálható legyen.

Hozzáadom az egy db tojást -mely kiváló kötőanyag- a finomra vágott petrezselymet vagy koriander, az apróra vágott fokhagymát, só-borssal ízesítem, esetleg némi paprikát is adok hozzá, akár egy kevés panírpor is mehet bele.

Miután ezt kellően összedolgoztam, laposan kerekded fasírtgolyókat formázok belőle, majd forróra hevített szőlőmagolajban vagy kókuszzsírban pirosasra sütöm.

A fenti köret kiváló kiegészítője, jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?