Ismét egy viszonylag gyors és egyszerű téli-nyári autentikus finomság egyenesen Thaiföldről. Ennek a zöldséges sült rizsnek az elkészítését kedvenc bangkoki thai-chi tanáromtól tanultam.
Zöldséges sült rizs hozzávalók:
40 dkg rizs
- 5 szál sárgarépa
- 1 testesebb cukkini
- 5 gerezd fokhagyma
- néhány evőkanálnyi szezám és-vagy olívaolaj
- egy kisebb darabka gyömbér, vagy gyömbérpor- ízlés szerint
- néhány evőkanálnyi /gluténmentes/ Tamari szójaszósz- ízlés szerint
- fél evőkanálnyi méz
opcionálisan:
- 1-2 evőkanál osztrigaszósz
- 1-2 db tojás
- tálaláshoz egy kevés friss lime, esetleg koriander
Zöldséges sült rizs elkészítése:
A rizst felteszem egy kevés sóval főni, miközben a felaprított fokhagymát szezámolajban -mivel ez önmagában elég tömény, kevés olívaolajjal vegyítettem- megpirítom, majd hozzáadva a reszelt gyömbért, együtt dinsztelem tovább.
Utána a kockára vágott répát hozzáadva együtt pirítom tovább, hogy a répa kissé megkaramellizálódjon, majd hozzáadom a felszeletelt cukkinit és tovább dinsztelem.
Felöntöm kb 1 dl vízzel, hogy a zöldségek kellően átpárolódjanak, majd amikor a répa már majdnem megfőtt -de még roppanós- hozzáadom a szójaszószt, majd hozzákeverve a megfőtt rizst, a serpenyőben együtt sütöm tovább.
A pikantéria kedvéért -ha van otthon- teszek hozzá egy kevés mennyei osztrigaszószt- majd a vége előtt hozzáadok egy kis mézet, mely kellemesen karamellizált ízt ad neki és ezzel együtt még náhány percig kevergetve továbbsütöm mindezt.
Opcionálisan adható a zöldséges sült rizshez 1-2 db ráütött tojás röviddel az elkészülte előtt -melyet én most kihagytam.
Tálaláskor egy kevés friss lime juice-t facsarok rá, de akár még egy kis koriander is mehet a tetejére- nekem ez most nem volt itthon.
Igazán finom és egészséges keleti ínyencség, jó étvágyat!