Örök kedvenc a sárgaborsó, melyet egy kicsit felfrissítve, a minap a Balatonon egy hirtelen ötlettől vezérelve gyömbérrel és sárgarépával készítettem el, mindenkinek kellemest meglepetést okozva ezzel. A sárgaborsó főzeléket rendhagyó módon, a nagyitól tanult tradicionális rántással kombináltam.
Vegán gyömbéres sárgaborsó főzelék hozzávalók:
- 50 dkg sárgaborsó
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál riszliszt
- 4 szál sárgarépa
- egy kis db gyömbér
- só, bors- ízlés szerint
Sárgaborsó főzelék rántással készítése:
A sárgaborsót legjobb ha éjszakára, vagy lehetőleg néhány órára főzés előtt beáztatjuk, hogy megkönnyítsük a főzési folyamatot.
Feltesszük a félbe, vagy akár az apróra vágott vöröshagymával együtt főni- ha félbevágva teszem fel, akkor a végén kiszedem a szétfőtt hagymadarabokat.
Röviddel utána beleteszem a szeletelt sárgarépát és a reszelt gyömbért- az intenzívebb ízhatás kedvéért.
A forrás utáni első habot érdemes róla leszedni, mert így állítólag könnyebben emészthetővé válik.
Egy serpenyőben az olajat a liszttel- enyhe pirulásig szorgalmasan kevergetek, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, és egy kis ideig együtt pirítom őket tovább.
Majd az így keletkezett hagyományos rántást szép lassan adagolva belekeverem az immár megfőtt, sárgaborsós lébe, melyet még 1-2 perc erejéig együtt forralok tovább.
Só-borssal ízesítem a sárgaborsó főzeléket és ha netán kedveljük a savanykás ízvilágot, esetleg tehetünk hozzá egy kevés almaecetet, mely az örök nagy kedvencem.
Jó étvágyat kívánok!