Barion Pixel
Keresés

A fókusz 4 fő lépése..hogyan tartsuk fenn az összpontosítást?

Életünk egyik kétségtelenül központi kérdése a figyelem és a koncentrált összpontosítás, avagy a fókusz jelenléte, mely elengedhetetlen az előre haladásunk és a dolgaink kezünkben tartása szempontjából.

Hiszen akaratlanul is életünk szinte minden lényegi része e köré szerveződik, ezen áll vagy bukik későbbi sikereink, netán bukásaink mértéke.

Különösen manapság, ebben az őrülten zavaró és kizökkentő, kaotikus Világban, amikor már észrevétlenül is azon kaphatjuk magunkat, hogy egy-egy telefon, hirtelen felugró ablak, hírportál vagy chat felbukkanása kizökkent, mintha minden ellenünk dolgozna.

Amikor minden, hirtelen fellépő újdonság, hír, kérés vagy linkre azonnal reagálunk, egy szép napon azon kaphatjuk magunkat, hogy a kezeink közül folyik el az időnk és az energiánk jó része, és sokkal nehezebb visszatérni a lényegi dolgainkhoz, mint valaha.

Ha túl könnyen vagyunk kizökkenthetők és csábíthatóak, egy szép napon azon kaphatjuk magunkat, hogy a lényegi eszenciát, avagy mintha az életünket veszítenénk el általa.

Hiszen, ha már kizökkentünk, jóval könnyebben kalandozik el a figyelmünk további irányokba, amolyan ördögi kört alkotva.

Biztosan tapasztaltuk már, hogy kellően fáradtan, hajlamosak vagyunk egyfajta ’zombi’ üzemmódban bután, a tv távirányítóján zongorázni úgy, hogy azt sem igazán látjuk már, ami előttünk van.

A fókusz 4 fő lépése:

1. Ennek a kellően elborzasztó, intő jel kiküszöbölésének első rendkívüli lépése, hogy hagyjunk fel a felesleges, céltalan böngészéssel, mindazzal, ami nem a célirányos keresést szolgálja.

Agykutatók és az emberi szokásokat vizsgáló felmérések kimutatták, hogy minél több dologban kell a nap folyamán döntést hozni, annál könnyebben elfárad az agyunk.

Már pedig, ha az oly könnyen csábításra hívó és ezáltal sokszor függőséget okozó hírportálok és egyéb felugró ablakra kattintunk, az agy kénytelen-kelletlen is döntés hoz arról, hogy érdekli-e mindez, vagy sem, anélkül, hogy ennek a tudatában lennénk. Egyszóval, ha minél több dologgal terheljük, annál jobban merítjük ki idő előtt, és már nem marad energiája a fő teendőjére koncentrálni.

Ha pedig elveszítjük a lényegi fókuszt, az számtalan negatív következménnyel jár az életünkre nézve, hiszen egy idő után egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy kellően érdektelenné válnak a dolgaink, a munkánk és az amúgy lényegi emberi kapcsolataink és kiüresedhet az életünk, mely az egyik lényegi frusztrációnk fő motorja lehet.

2. Talán nem is gondolnánk, de mindennek elsődleges fő oka az, ha nem tiszta és egyértelmű a küldetésünk és a lényegi célunk, mely felé haladni szándékozunk.

Amint ezt a vágyunkat kristálytisztává és egyértelművé tesszük, már semmi nem állíthat meg az úton, melyen haladunk. Könnyű a labdát is szem elől veszíteni abban az esetben, ha fogalmunk sincs róla, hogy mi az a labda.

Amint megvan a lényegi cél és az irány, már csak az ennek érdekében részekre bontott allépések, avagy a teendők listája az, amely léptékén haladhatunk, miáltal már jóval nehezebben leszünk kizökkenthetőek a fő csapásvonalról.

Talán tudatában sincs mindennek, de a legtöbb ember épp e célnak az egyértelmű megfogalmazásának hiányától szenved és oszlik el a figyelme, az ún. szexien hangzó, mégis többnyire inkább csak káros ’multitasking’ közepette.

3. Akármilyen nehéz is, de nem elhanyagolható tényezője mindennek, hogy kétségtelenül is érdemes bizonyos ránk zúduló ingerre, kérésre, csábító dologra elsőként nemet mondani, amit másnap kellően mérlegelve, már kellően át tudunk gondolni.

Mindezt pedig annak mentén érdemes megtenni, hogy mennyire tudunk azzal a bizonyos dologgal, kéréssel és annak a céljával azonosulni, közelebb visz-e a végcélunkhoz vagy sem, hogy hosszútávon hasznukra válik-e és az álmaink felé visz-e mindez, vagy csak eltávolít minket a lényegtől.

Jó dolognak tűnhet persze mindenre igent mondani, de ebből kifolyólag egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy elsodródtunk a sok felesleges teendőnkben és már önmagunkat sem találjuk általa.

Nem élhetünk a külvilágból ránk zúduló ingerek és késztetések mentén, folytonos reagálások közepette, nem határozhatja meg a reggelünket, rosszabb esetben a napunkat a megválaszolatlan email-ek sora mindaddig, amíg saját magunkra és a számunkra fontos preferenciákra nem leltünk.

Márpedig tudhatnánk, hogy ahol a fókusz, az terület növekszik, ha pedig a negatív dolgokra összpontosítunk, akkor esélyes, hogy az a rész erősödik, míg ha a pozitívat szeretnénk erősíteni az életünkben, akkor érdemes arra irányítani a figyelmet.

Elengedhetetlenül fontos éppen ezért, hogy kordában, illetve egyensúlyban tartsuk életünk e mindenre kiható, lényegi területét.

4. fő tényező pedig épp a jutalomérzésből fakad, az, hogy az erőfeszítéseink révén észleljük a befektetett munka eredményét, látjuk az értelmét, mely a folyamatos mozgásban levés, avagy a dolgainkkal való haladást és az előre jutást vonja maga után.

Hiszen minél inkább érezzük, hogy haladunk- az abból kifolyó lelkesedés és a lendület révén, mintegy visszahatásként- a fókusz szinte automatikusan megtörténik, mely egyre magától értetődőbb és könnyebb lesz.

Amint ez a négy faktor a mindennapjaink részévé válik és kellő gyakorlattal sikerül alkalmaznunk, akkor a napi céllistával és a lényegi dolgaink szem előtt tartásával azon kapjuk magunkat, hogy egy sokkal egyszerűbb és letisztultabb, minőségibb életet élünk, hiszen már megtanultunk priorizálni és kiszűrni a lényeget.

A jutalom sem marad el, amint egy lényegesen örömtelibb élet lesz a részünk, melynek áramával könnyedén haladunk előre.

Ha jól jönnek a további gyakorlati tippek a kellő összpontosítás elsajátításához, a fókusz 4 fő lépésén túl, íme az alábbi link:

https://tudastarklub.hu/7-trukk-hogy-jobban-tudj-koncentralni/

Ha pedig még többet szeretnél kihozni az idődből és az életedből, az alábbi, rendkívül hasznos és szinte azonnal megtérülő tréninget ajánlom figyelmedbe:

Szuperén tréning

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek