Barion Pixel
Keresés

Fenntartható élet, avagy hol vásároljunk csomagolás- és vegyszermentesen?

Fenntartható élet, avagy hol vásároljunk csomagolás- és vegyszermentesen?

Az elmúlt másfél évben, rendszerint egyre több alkalmam volt egy Buda szívében lévő, takaros, csomagolásmentes boltocskába betérni, mely a fenntartható élet szimbólumaként, már az első alkalommal nagy tetszést aratott.

A II. kerület egyik legforgalmasabb utcájáról nyíló bolt, azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend nem csak a környékbeli, de a város több pontjáról betérő törzsvendégek részéről is, illetve az agglomeráció-és más vidéki városokból érkezők körében is folyamatosan bővül a lelkes vásárlóik és az együttműködőik száma. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fenntarthat%C3%B3_fejl%C5%91d%C3%A9s

Az ott dolgozó lelkes fiatalokból álló csapat egyik tagjával, Hikisch Péterrel volt alkalmam beszélgetni, aki elmesélte, hogy családi vállalkozás részeként, a nővérével közösen ötlötték ki  néhány évvel ezelőtt, hogy a nálunk még szinte ismeretlen ’Zero Waste’ Kanadából induló szellemiségét -mely igen nagy hatással volt rájuk-elhozzák kishazánkba.

Igy egy Balatonon töltött, szép nyári nap alkalmával elhatározták, hogy elkelne itthon is egy ilyen zöld missziót képviselő megmozdulás, mely szellemiségét tekintve, Péter szerint is a jövő egyik fontos pillére lehet.

A nővér /Magyar Hikisch Ágnes/ és barátnője /Nemes Réka/ ezúttal 2019 őszén hivatalosan is megnyitotta a budai boltocskát, ahol az első két hónap után, már egyre bővült az érdeklődés, mely fél év után már elkezdte beváltani a hozzáfűzött reményeket.

Aki ismerte a kezdet kezdetén, az első ilyen, a Pilisben létező ’Ligeti’ elnevezésű boltot, az különösen nagyra értékelheti, hogy immár a Fővárosban is létezik végre néhány ilyen üzlet, mely a fentartható életet helyezi előtérbe.

Úgy vélem, hogy manapság -főként a felvilágosult és nyitott fiatalok körében, egyre nagyobb az igény az ehhez hasonló kezdeményezésre, így nem is váratott magára hosszan a siker.

Természetesen a kizárólag hazai kistermelőkkel szoros együttműködést folytató üzlet elsőszámú kritériuma a vegyszermentes és bio minősítésű zöldségek és gyümölcsök forgalmazása, így rendkívül gondosan összeválogatott repertoárjában, a mai napig egyre bővül a kínálat.

Péter lelkesen mesél arról, hogy mindig van új a nap alatt és folyamatosan ínnovaló üzletpolitikájukat és szellemiségüket nem kerülheti el a siker, melyet az is bizonyít, hogy egyre több hasonló kezdeményezés nyílik nem csak a Főváros, de egyéb vidéki nagyvárosokban is.

Mint minden egyéb vállalkozás, természetesen ők sem mentesültek a kihívásoktól, melyhez a ránk szakadó Covid is jócskán hozzájárult, miáltal a helyzethez méltán alkalmazkodva előtérbe került a webshop és a házhozszállítás ’életmentő’ lehetősége -illetve a beszállítókkal való közös összefogás révén, szerencsére jó irányba fordították a vitorlákat.

A szintén nemzetközi hírnévnek örvendő, úgynevezett ’Farm to fork’ elnevezésű kezdeményezés részeként – mint a hazai beszállítóik, garantált minőséget ígérnek.

A nemes kezdeményezésen kívül, a kifogástalan minőség, a folyamatos megújulás és a kiváló stratégia, a szoros partneri együttműködések és az ügyfelek szeretete az, melyek révén hosszútávon egyre nagyobb terek nyílhatnak meg előttük.

A rendkívül családias hangulatú boltba ki-kinek a maga üvegcséjével, dobozával vagy táskájával érdemes érkeznie, de természetesen a véletlenül betérőkön is tudnak segíteni -miként már jómagam is tettem néhányszor- biológiailag lebomló papírtáskákban így is haza vihető a legfrissebb kínálat.

A zöldségek, különböző tejtermékek, házilag készített növényi tejek, normál és gluténmentes lisztek, tészták, magvak, teák, ritka fűszerek és natúrkozmetikumokon kívül, még számtalan egyéb igény megoldására is szert tehet az ideérkező.

Nem elhanyagolható, hogy az első emeleten egy meghitt és családias kávézó is üzemel, ahol hamarosan, egy egészséges reggelire is érdemes lesz majd betérni.

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek