Barion Pixel
Keresés

Miért boldogít a víz közelsége?

Miért boldogít a víz közelsége?

Mióta az ember belefogott a világ felfedezésébe, folyton a víz közelségét, irányát követte.

Az óceánokon való átkelés új felfedezéseknek adott teret, és megváltoztatta a történelem menetét; a vizek- folyók hajszolásával új távlatok nyíltak meg előttünk.

Utazóként, nyaralásaink során, a vízi utakat keressük, új partvonalakat járunk be, vad, szörfös helyek után kutatva.

 Folyton visszatérünk az ismerős „kék terekhez„, melyek mágnesként vonzanak.

Rendszerint víz díszíti az utazási magazinok címlapját, melyre sokszor csak sóvárogva tekintünk és egész évben a jól megérdemelt kikapcsolódást várjuk, melynek túlnyomórésze a vízpartokhoz kötődik.

A mérhetetlen nyugalom érzése, amit a víz körül érzünk az, melyet egy vízkutató csak „kék elmének” nevez – egy lehetőség, hogy elmeneküljünk a modern élet szövevényes kapcsolataiból, annak túlstimulált állapotából, egy pillanatnyi, ritka magányért.

A kutatások már régóta megállapítják, hogy az embereket részben a természet kéksége vonzza, annak helyreállító, harmonizáló hatása miatt.

Nem véletlen, hogy a korabeli orvosok a tengeri levegőt írták fel gyógyszerként a legkülönfélébb problémákra, a tüdőbetegségeken át, a mentális állapotokig.

A víz közelsége:

A legfrissebb tanulmányokban – köztük a ‘Blue Gym’ nevű, brit kutatás – is azt találták, hogy a tengerpartok közelében élő emberek általában nem csak egészségesebbek, de boldogabbak is.

Más tanulmányok szerint, ha természetes zöld területekről készült képeket látnak az emberek, stressz-szintjük azonnal lecsökken, és minél több kék terület van a képeken, annál jobban kedvelik azokat.

A virágon lévő harmatcseppektől kezdve, a Csendes-óceán hatalmas kiterjedéséig, mindent szeretünk, ami a víz közelségét jelenti számunkra.

Az ingatlanpiaci adatok szerint, a vízre néző kilátás még 116,1 %-os felárat is jelent egy ingatlanra; a valós adatok szerint, pedig 10-20 %-al többet vagyunk hajlandóak áldozni a tengerre néző szállodai szobáért, míg a luxus csúcsát pedig a Maldív-szigeteken található víz feletti bungalókban és a világ minden táján található, víz alatti szállodákban keressük.

Még a víztől távoleső, városi metropoliszokban is tömegek látogatják a felújított folyóutakat, strandokat, uszodákat és Párizsban is elkészültek már a régóta várt csatornamedencék, ahol a turisták és a helyiek egyaránt megmártózhatnak.

A víz iránti szeretetünk lételemünk, így nehéz megfogalmazni, hogy miért utazunk – és miért vagyunk hajlandóak erre korlátlanul áldozni.

Feltehetőleg egy érzésért fizetünk.

Alább néhány idézet egy kutatásból, mellyel feltehetően szinte mindnyájan tudunk azonosulni.:

 „A víz közelsége úgy vonz engem, ahogy a Hold vonz. Egyszerűen a véremben és a csontjaimban él. Mélyen, nyugodtan érzem, hogy élek tőle és rejtélyesen magával ragad.”

Míg az emberi testnek és a Földnek is kb. 70%-át víz alkotja, addig csontjaink 31%-át is.

„Amikor a víz mellett vagyunk, az… elválaszt minket a modern társadalom zörgésétől és zúgásától.” „A mozgó víz elfedi a zajokat, különösen az emberi hangot” – állítólag az emberi hangot tartják a munkahelyi stressz első számú forrásának.

A víz egyfajta ‘hallási szünetet’ kínál nekünk, és még az elalvásban is segít. Bizonyított tény, hogy az emberek jobban alszanak, ha a természet mellett vannak.

A Northwestern Egyetem egyik kis tanulmánya szerint, azok az emberek, akik a csobogó víz vagy az esőt hallgatva aludtak el, nemcsak mélyebben pihentek, de a memóriájuk is javult.

Egy óceánparti kisváros egykori lakója szerint, a dagályok emelkedésétől és süllyedésétől kezdve, a friss, sós, óceáni levegő illatán felnőni, maga volt a paradicsom, különösen amikor a hálószobájától kb. 1 km-re eső ködkürtjének a hangjára emlékszik.

 „A hang oly megnyugtató volt. Az óceánt jelképezte, ahol szerettem lenni a párás nyári napokon, amikor el akartam menekülni az iskolai-munkahelyi stressztől, ahol mindig békét találtam.Azóta is minden alkalommal, amikor elalszom, arra a ködkürtre gondolok otthon, és arra, hogy egy napon vissza kell térnem”.

Amikor fizikailag belépünk a vízbe, a testünk pihentetheti a mindennap használt izmokat, és megdolgoztathat másokat, amelyeket sokkal ritkábban használunk.

Ezen felül a megszűnő gravitáció az, ami szomatikusan szünetet jelent az agyunknak. Egyesek számára a vízben töltött idő lehetőséget nyújt az éleslátó gondolkodásra, a kreatív teljesítményre és a minőségi beszélgetésekre.

„Ha közel állunk valakihez, ő csatlakozik hozzánk ebben a privát szférában, még a beszélgetések is mélyebbé válnak; akárcsak a tengerparton sétálva, a hullámok moraját hallgatva..”

Valaki pedig oly szerencsés, hogy az öbölben úszva kezdi napjait:

„Minden gond egyszerre elszáll – válás, a munkahelyi gondok, a jövővel kapcsolatos aggodalmak. A világ a következő lélegzetvételre, a víz érzésére a bőrömön, a ködös égbolt megpillantására vagy a reggeli napfényben ragyogó tájra koncentrálódik és a vízben minden kitisztul.”

Azt kívánom, hogy mindnyájan éljük meg ezeket az érzéseket az előttünk álló, csodásnak ígérkező nyáron..!

Neked milyen különleges ‘vizes’ élményeid vannak?

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2019/07/07/boldogsag-viz-kutatas/

https://napimuzsa.hu/eletmod/71-leguditobb-izesitett-viz-nyari-hoseg-idejen/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek