A késő tavasz egyik slágere a roppanós spárgás spagetti az elmaradhatatlan hollandi mártással, mely cukkinivel és kevés paradicsommal vegyítve, a szezon egyik legnagyobb kedvencévé vált.
Spárgás spagetti hozzávalók:
1 csokor zöldspárga
1 db cukkini
2db friss paradicsom
1 kisebb fej vöröshagyma
1db laktózmentes vaj
4db tojássárgája
1cs. gluténmentes spagetti
fél citrom leve
olívaolaj
só, bors, (szárított jalapeno paprika)
A spárgás spagetti elkészítése:
A spárga fás, alsó részét kb /2-3cm/ levágom, és forrástól számított, kb 10-15 percig főzöm, vagy párolom, majd ha már kellően megpuhult de enyhén roppanós maradt, kb 1-2 cm-es darabokra aprítom fel.
A hagymát kockákra vágom, majd kevés olívaolajban megpirítom és hozzáadom a szintén kockára vágott cukkinit, és együtt pirítom tovább, majd egy kevés vízzel felöntve puhára párolom és hozzáadom a felszelt paradicsomot és só-borssal ízesítem.
A spagettit megfőzöm, hozzáadom a zöldségeket és finoman összekeverem a hollandi mártással.
A hollandi mártás elkészítése:
A vajat folyékonnyá hevítem, majd 4db tojás sárgáját kb. 1 evőkanál vízzel hígítva, habosra keverek.
Egy vizet forraló edény tetejére helyezem a keverőedényt és finom, folytonos habosító kevergetés mellett, apránként csepegtetve a tojásba keverem az olvasztott vajat. Só, borssal és egy fél citrom levével ízesítem.
Próbáld ki te is, jó étvágyat!
Egy korábbi, ehhez hasonló rizottó recept:
https://napimuzsa.hu/vegan_receptek/spargas-rizotto-sargarepaval/
A spárga előnyei, jótékony hatásáról: