Gombarajongóként a minap egy hirtelen ötlettől vezérelve jutott eszembe egy majd elfeledett ősrégi ételünk, a svéd gombasaláta, mely melegen és hidegen egyaránt tálalható.
Svéd gombasaláta hozzávalók:
- 50 dkg champion vagy csiperkegomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál méz vagy alternatív cukor
- 5dkg -kis doboz- paradicsompüré
- 5db babérlevél
- 1kávéskanál kakukkfű
- 1dl fehérbor
- fél citrom leve
- 1kk őrölt rozmaringpor
- fél csokor petrezselyem
- só, bors, némi chili
- olívaolaj
Svéd gombasaláta elkészítése:
A kockára vágott hagymát- majd a valamivel később hozzáadott fokhagymát- üvegesre pirítunk, melyhez hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, amihez hozzáadjuk a fehérbort, és mindezt kb. 10 percig összepároljuk.
Hozzáadjuk a citromlevet, a mézet, a babérlevelet és a fűszereket.
Amint a gomba kellően puhává főtt, tesszük csak hozzá a paradicsompürét.
Némi kóstolgatással beállíthatjuk a kellően savanykásan édes-sós ízharmóniát, majd a végén a csillámló hatás kedvéért meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
Ez esetben főtt árpával, vagy hajdinával kínálom, a kellő köretnek csak a fantázia szab határt.
Jó étvágyat!