Barion Pixel

Svéd gombasaláta árpával vagy hajdinával

svédgomba saláta hajdinával

Gombarajongóként a minap egy hirtelen ötlettől vezérelve jutott eszembe egy majd elfeledett ősrégi ételünk, a svéd gombasaláta, mely melegen és hidegen egyaránt tálalható.

Svéd gombasaláta hozzávalók:

  • 50 dkg champion vagy csiperkegomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál méz vagy alternatív cukor
  • 5dkg -kis doboz- paradicsompüré
  • 5db babérlevél
  • 1kávéskanál kakukkfű
  • 1dl fehérbor
  • fél citrom leve
  • 1kk őrölt rozmaringpor
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors, némi chili
  • olívaolaj

Svéd gombasaláta elkészítése:

A kockára vágott hagymát- majd a valamivel később hozzáadott fokhagymát- üvegesre pirítunk, melyhez hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát, amihez hozzáadjuk a fehérbort, és mindezt kb. 10 percig összepároljuk.

Hozzáadjuk a citromlevet, a mézet, a babérlevelet és a fűszereket.

Amint a gomba kellően puhává főtt, tesszük csak hozzá a paradicsompürét.

Némi kóstolgatással beállíthatjuk a kellően savanykásan édes-sós ízharmóniát, majd a végén a csillámló hatás kedvéért meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

Ez esetben főtt árpával, vagy hajdinával kínálom, a kellő köretnek csak a fantázia szab határt.

Jó étvágyat!

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek