A vegán madártej mandulatejjel és ezúttal tojással, az egyik legbűntelenebb édes élményeim egyike..
Hozzávalók:
1,5 l mandulatej /rizs v. zabtej/
4 tojás vagy /Rama növényi tejszín habbá verve/
kb. 10 dkg. xilit vagy eritrit /gyümölcscukor/
1 vaniliarúd v. annak őrleménye
1-2 evőkanál keményítő
csipetnyi só
/reszelt citromhéj v. csokireszelék/
A vegán madártej mandulatejjel elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval vagy porcukorral kemény habbá verjük.
A tejet felforraljuk, a habot egy evőkanál segítségével 1-2 percig a forró tej tetejére téve, majd azt átforgatva ‘megfőzzük’.
Az így előfőzött habot egy külön tálba helyezzük.
A tojássárgát a cukorral kellemesen habosra keverjük, de még mielőtt a tejhez önteném, 1-2 evőkanál meleg tejet lassan a tojáshoz keverünk, hogy szokja a hőkülönbséget és ne ugorjon össze, amikor hirtelen az egészen forró tejhez keverjük. Majd ezek után már finoman hozzákeverhetem az elkészült tejhez, melyet még vaniliarúddal, vagy vaniliaporral izesítek.
A kellemes sűrűség kedvéért, néhány evőkanál keményítőt kevés hideg vízzel összekeverek, majd hozzáadom az elkészült ‘alapléhez’, melyet csak 1-2 percig főzhetek, nehogy elveszítse kellően sűrítő hatását.
Tálalásnál a tetejét meghinthetem némi kezeletlen héjú citrom héjával, mely kellően fanyar ízzel gazdagítja az édességet, de akár csokireszelékkel is változatosabbá tehetjük a vegán madártejet /mandulatejjel/.
Könnyű és mennyei, egészségünkre!
https://www.upfieldprofessional.com/hu-hu/termekek/rama-cremefine-31