Barion Pixel
Keresés

A jeges lábfürdő és a krioterápia 8+1 áldásos hatása

A jeges lábfürdő és a krioterápia 8+1 áldásos hatása

Mi másról is írhatnék így az augusztusi forró nyárban, mint egy extrémen, mégis kellemesen hűsítő élményről, a jeges lábfürdő- és a krioterápia áldásairól?

Évekkel ezelőtt -épp az ideihez hasonló, rekkenő hőség közepette-olvastam először a jeges élményről- lábfürdő formájában- így természetesen azonnal rá is vetemedtem, hogy kipróbáljam a szélsőségesen hűsítő, jégkockákkal jócskán dúsított vízben való lábáztatás extrém élményét.

Az első, jólesően sokkoló néhány másodperc után, egyfajta érdekesen bizsergető érzés lesz úrrá az emberen, míg végül kezdi elveszíteni a végtagok érzékelését.

No eleinte éppen ez a pont az, amikor ajánlott mindezt abbahagyni, hiszen a szervezetet is fokozatosan érdemes hozzászoktatni az efféle sokkszerű élményhez.

Az ún. hidegterápia vagy krioterápia szó maga pedig elég szerteágazó jelentéssel bír, esetünkben pontosabban a krioszaunára fókuszálunk, ami nem jelent mást, mint a testnek néhány perces, extrém hidegben való ‘megmártózása’, melynek számtalan egészséget támogató hatása ismert.

A krioterápia jótékony hatásai:

1. Vérkeringésfokozó: a hirtelen fellépő hőhatás-változásra, a csökkenő testhőmérséklet miatt először lelassul, majd jóval felélénkül a vérkeringés, mely a test egészére kihat.

2. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító: az erek és a kapillárisok összehúzódásával a különböző kisebb sérülések, ízületi, reumás és egyéb fájdalmak nagymértékben enyhülnek, míg a regenerációs folyamatok és a gyógyulás pedig felerősödik. Izomhúzódás és sportsérülések esetén is jóval nagyobb teljesítményre képesek a kúrán átesett versenyzők, miáltal ezt – és a teljes testet elborító jégfürdőt is – előszeretettel alkalmazzák.

3. Intenzív immunerősítő: a hirtelen hőváltozással történő, a test határait feszegető hatása révén, edzi a szervezet egészét.

4. Stresszoldó, kedélyállapot javító és idegnyugtató, ami a pulzusszám lelassulásával is kiválóan mérhető, miáltal egy egyfajta áramütésszerű élményben van részünk, mely egy egészen felfrissült és letisztult tudatállapottal jár.  

5. Hozzájárul a szervezet egyensúlyának helyreállításához és a hormonrendszer kiegyenlítődéséhez, mely a férfiaknál a tesztoszteron, míg nőknél az ösztrogénszint emelkedését vonja maga után.

6. Anyagcserefokozó, így a cellulit csökkentésére és a test karcsúsítására is jó eredményekkel alkalmazható.

7. Különféle allergiákra is jótékonyan hat.

8. Vérnyomásszabályozó.

9. Az érfalak edzése révén, kiváló a visszerek megelőzésére, illetve annak kezelésére, melyet az ún. hideg vízben való taposás tesz még hatékonyabbá, mely a sokak által már jól ismert Kneipp kúrának is a részét képezi.

Különösen javallott vénás betegségek, funkcionális szívbetegségek, fejfájás, köszvényroham, zúzódások, orrvérzés, túlmelegedés, artériás keringési zavarok kezdeti stádiuma (az orvos véleményét ki kell kérni) elalvási zavarok, visszértágulat, vénagyulladás következményeinek utókezelése, a hőháztartás zavarai, hajlam fertőzésekre, magas vérnyomás kezdeti stádiuma, érzékenység az időjárás változásaira, hajlam erős izzadásra, fogékonyság fertőzésekre, krónikus fáradékonysága -melynek nincs szervi alapja -esetében kimondottan számíthatunk mindezen kellemetlen tünetek csökkenésére.

A fentiek legfőbb jótékony hatásain kívül, még számtalan kisebb-nagyobb testi-lelki tünet kezelésében is komoly szerepet játszik a láb- illetve a teljes testet beborító hideg fürdő és a krioterápia-mely elsősorban csak a kellően megedzett testnek ajánlott, hiszen mindennek rendkívül fontos feltétele a fokozatosság.

A jeges testfürdőnek létezik egy valamelyest könnyített, sőt állítólag ezen hatások felerősítéséhez még intenzívebben hozzájáruló, az otthonunkban kevésbé elvégezhető verziója, ami pedig nem más, mint az ún. krioterápia, vagy krioszauna, melyet szintén volt már alkalmam kipróbálni.

Ez pedig egy kisebb – extrém téli hideget adó- kabinban való 3 perces topogás, illetve körben járkálás élményével gazdagítja az amúgy majdnem elviselhetetlennek tűnő mínuszokat.

Ámbár a jeges fürdőt is max. 15 percig űzik az élsportolók, de a krioszauna esetében is fontos, hogy -főként kezdetben- ne tartson mindez tovább 3 percnél, tehát a szervezet lágy hozzászoktatása elengedhetetlen a hosszútávú jótékony hatás szempontjából is.

https://www.krioklinika.hu/

Ha már hideg víz, van még egy -szintén korábban hallott és általam is természetesen többszörösen kipróbált, a test egészét stimuláló szokás, mely állítólag a Kaukázusból ered.

A helyiek esküsznek erre az örök, bevált módszerre, mely -évszaktól függetlenül- reggel, ébredés után, a testnek egy vödör, 6-8 fokos, jéghideg vízzel való, hirtelen ébresztő jellegű leborítását jelenti.

Egyelőre kizárólag nyáron mertem mindezt megkísérelni, de terveim közt szerepel a testem hideg, téli reggeleken való, efféle felébresztése is -amire eddig még nem vitt rá a lélek- pedig egészen biztos, hogy rendkívül hatékony behangolója az előttünk álló nap egészének.

Jómagam ezt természetesen az udvar közepén végzem -néha megkérve valakit, hogy borítsa rám felülről azt a vödröt- de egy dolog egészen biztos:

Az első röpke sokkhatás után, elmondhatatlanul élénk és egészen letisztult, energikus tettrekészség lesz a jutalma az erre magát rászánónak, melyet minden egészséges embernek -legalább a nyáridő alatt, csak javasolni tudok.   

Egyetlen legfőbb bajom mindezzel mostanság, hogy az újonnan vásárolt, balatoni házikóban hosszas kiengedés után sem találtam kellően hidegnek a vizet, így a legjobb hatás kedvéért elengedhetetlen a vödröt némi jéggel megspékelni, bár kezdetben megteszi a jégmentes csapvíz is.

Természetesen, mielőtt bárki belevágna a határai és a teste korlátainak efféle kísérletezésébe, elengedhetetlenül fontos, hogy bizonyos kizáró esetek tudatában legyen.

Akut felfázás, stroke gyanúja, súlyos keringési zavar, mélyvénás trombózis, extrém magas vérnyomás és súlyos szívbetegségek esetén szigorúan tilos ezzel kísérletezni, így ha nem volnánk meggyőződve 100%-osan egészséges mivoltunkról, érdemes minderről egy jó szakemberrel konzultálni.    

Bármelyiket is választjuk, a krioterápia eredmények is önmagukért beszélnek, ezért minden egészséges, kíváncsi és kísérletező embert arra bíztatok, hogy ne habozzon az élményt, legalább egyszer kipróbálni ..  

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek