Barion Pixel
Keresés

Hogyan igazodjunk el az étrendek kavalkádjában?

Hogyan igazodjunk el az étrendek kavalkádjában?

Talán lassan már a könyökünkön jön ki a szó, hogy étrend, diéta, mindenmentesek és rezgések, amikkel már úton-útfélen találkozunk és mindazok a trendek, melyek a magyar átlagembert néhány évtizede még nem különösebben foglalkoztatták.

Világunk hihetetlen mértékű felgyorsulása és az információk irdatlan mértékben való ránk zúdulásának köszönhetően, nincs ma már téma, melyhez ne tudnánk a virtuális könyvespolcról azonnal hozzáférni, így végeláthatatlanul válogathatunk a valódi és a sokszor megalapozatlan információk áradatában.

A teóriák, tézisek, hitrendszerek rengetegében magunkra vagyunk hagyva a különféle ideológiák terén, amikor a józan észen kívül, talán érdemes azt a bennünk lakozó, elfeledett ősi ösztönt, azt a mély és belső intuíciót, avagy a ráérzési képességünket elővenni, sok esetben azt az egyetlen dolgot, mely még soha nem hagyott cserben minket.

A zajos, sokszor túlterhelt gondolatainknak hála, ezt sem mindig könnyű megkülönböztetni az elme folyamatos, villámgyors zakatolásától, csupán gyakorlat kérdése, hogy hogyan térjünk vissza ősi, természetes érzékeinkhez.

Ha például csak az egészséges táplálkozást vesszük alapnak, amint az elmúlt néhány évtizedben temérdek különféle elmélet és trend váltotta egymást -és cáfolt rá a másikra- miáltal ki-ki a maga felelősségére érthet egyet, vagy vetheti el a számára nem megfelelőt.

Hogyan igazodjunk el a különféle étrendek kavalkádjában?

Ha csak egy-egy adott teória magyarázatát és indoklását vesszük, melyben megtalálhatóak a racionalitás bizonyos elemei, és már adott is egy másik elmélet, melynek tudományos magyarázata sem épp elvetendő, miáltal valóban nehéz kellően okosnak maradnunk.

Ámbár az sem elfelejtendő, hogy minden ember egy kicsit azért mégis másképpen működik, így egyáltalán nem biztos, hogy bizonyos sémák és trendek mindenkire egyaránt ráhúzhatók.

Elég csak a jelen vírushelyzetet látva ráeszmélni, hogy egy-egy adott kihívásra -akár egy eddig ismeretlen vírus képében is- milyen eltérő módon hat, vagy jobb esetben egyáltalán nem zökkenti ki az emberi szervezetet a működéséből.

Többféle, újhullámú étkezési módot már jómagam is kipróbálva, azt veszem észre, hogy ha nem vagyunk teljesen meggyőződve a belső iránytűnk útmutatójáról, érdemes néhány különböző irányvonalat kipróbálni, kísérletezve meggyőződni annak a saját testünkre gyakorolt, egyéni hatásáról.

Számomra eddig a majdnem teljesen vegán, glutén és laktózmentes diéta az, ami legfőképp bevált, így egyetlen dolgot biztosan állíthatok:

A glutén és laktózmentes étrend -kellően húsmentesen- az, melynek számtalan jótékony hatását napról napra, egyre inkább érzékelem és szinte bárki, aki hasonlóképpen étkezik, mindenki ugyanerről a számottevően mérhető és érzékelhető pozitív hatásról számolt be.

Míg az első kettőt rendkívül szigorúan betartom, bár sajnos akadnak még ritka alkalmak, amikor egy-egy nagyobb családi, vagy baráti összejövetelen engedélyezem magamnak a kevés húsfogyasztást, mely bármily finom íze ellenére, utólagos lelkiismeretfurdalást okozva,  meggyőződésem, hogy mindez mégsem éri meg számomra..

Minden külső vita ellenére is, egyre inkább köztudott a vegetáriánus étrend számtalan jótékony előnye, mely elvileg nem csak a testünknek, de a lelkünk és a környezetünkre nézve is temérdek pozitív hatással bír.

Épp a minap, egy cikket olvasva értettem meg egy kicsit jobban azt, amit mélyen, legbelül mindig is éreztem és ami számomra is oly magától értetődő egyszerűséggel bír:

https://rejtelyekszigete.com/az-etel-metafizikaja-rezgesek-elfogyasztasa/?fbclid=IwAR1Q8bZZYP3d8Dg7nXwaF_MRs9qTJ7gmOlrfiVpUbH0tABqdlLZkoObFkrQ

Szinte ezzel azonos időben láttam az Oscar díjátadó gálán az egyik díjazott, Joaquin Phoenix nagy sikerű, mindezek a fentebb leírt problémákat is felvető, megnyerő beszédét, mely szintén megér egy megtekintést.

A glutén és laktózmentes-en kívül, bármely irányt is választjuk, és amennyiben ez már jól bevált számunkra, egyszerűen azon kapjuk magunkat, hogy nagyszámú jótékony hatásának hála, már soha többé nem szeretnénk viszatérni, régi és elavult, sokszor kellően káros étkezési szokásainkhoz.

https://m.youtube.com/watch?v=4CLPM2YHYTg

Számodra melyik étrend vált be leginkább?

Írd le tapasztalataidat, észrevételeidet ezzel kapcsolatban, hogy minél többet tanulhassunk egymástól..

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek