Barion Pixel
Keresés

Illatmágia.. mitől örvend egyre nagyobb népszerűségnek a bio parfüm?

Illatmágia.. mitől örvend egyre nagyobb népszerűségnek a bio parfüm?

Története:

Az illatszer nem volt ismeretlen már az ókori görögök, főníciaiak, perzsák és a rómaiak esetében sem, hivatalosan is elfogadottá pedig a 16. század elejének környékére tehető.

Az ún. ’bio parfüm’ elődjének is tekinthető illatkezdemény akkor még kizárólag csak az uralkodói udvarban kezdett elterjedni, a feljegyzések szerint a firenzei Medici Katalin, II. Henrik feleségének köszönhetően vált egyre népszerűbbé a királyi család, majd az udvar körében.

Miután felismerték a különböző, virágok, hajtások, bogyók és egyéb növények illatarzenálját, a belőlük kipréselt illataromák kinyerése eleinte elsősorban a bőr- és a kesztyűkészítők körében vált rendkívül népszerűvé, mely a nyers bőrárut tette sokkal vonzóbbá, de később az állati eredetű, a pézsmából származó anyag, mint a mósusz és az ámbra is igen közkedveltté vált.

Titka:

Eredetileg a hím pézsmaszarvasban és a cipet macska állati szekréciójából származó rendkívül intenzív, összetéveszthetetlen, bódító ’szag’ mely más állatokra is igen erős szexuális hatással bír, ezért aztán napjainkra már a világ egyik legdrágább alapanyagává vált és mely kétségtelenül is elnyerhetné a ’bio parfüm’ elnevezést.

A tömegtermelést kielégíteni kívánó parfümipar – az állatvédők nagy örömére, természetesen szintetikusan állítja elő e különleges anyag mesterséges verzióját, ami minden parfümkészítmény elengedhetetlen molekulája, mely kellő alapot ad az illatkompozíciónak.

https://www.rd.hu/A_parf%C3%BCm_titkai

Mindez egy rendkívül tiszta, semmi más illathoz nem hasonlítható, finom, poros, púderszerű illataroma, és kellően hosszantartó mélységet és melegséget ad a parfümnek, ezért rendkívül közkedveltté vált mind a parfümipar, mind pedig az illatok szerelmeseinek körében.

Köztudott, hogy az emberi test maga is bocsájt ki ilyen és ehhez hasonló illatokat, mely a közhiedelemmel szemben teljesen ellentétes a frissen mosott, tiszta illattal, mely elmossa a mirigyek által termelt, ősi és ösztönös, teljesen másfajta természetes ’szagot’.

Ezek azok az úgynevezett feromonok vagy szexuális hormonok, ami oly jellegzetesen egyedivé tesz minden embert, ezért a kutatások alapján mindez nem más, mint a szexuális vonzerő egyik elsőszámú fegyvere. Persze függ mindez az egyén egészségi állapotától, a genetikától, az életmód- és egyéb tényezőktől, mindemellett pedig megdöbbentően érdekes, hogy az ősi, állati eredetű késztetéseink mintha mit sem változtak volna az évezredek alatt.?   

Ha meg akarjuk érteni az egyes emberekből áradó érzékiséget, melynek feltehetően szerves részét képezi az egyéni test- vagy illattérképük, mely fontos alapja lehet a párkapcsolati kémiának, ami pedig nem más, mint az a bizonyos, autentikusan bio parfümként is nevezhető feromon nevű vegyület, mely az érzékszerveket, pontosabban orron keresztül az agyalapi mirigyünket, vagyis a hipotalamuszt stimulálva fejti ki reaktív hatását, ami egy igen erős hatást gyakorolva, a vonzódástól a taszításig, különféle érzelmeket válthat ki.

Nem titkolt cél az előbbiek elérése, hiszen erre már egy kész marketingipar épült, ámbár míg különböző állatfajoknál már egyértelműen bizonyított a jelenléte, az ember esetében folynak még a kutatások.  

A 18-19. századra már minden valamit magára adó hölgy és úriember mindennapjaiban is fontos szerepet játszott az egyéni illat, mely akkoriban még a rózsa, az ibolya és a jázmin hármasára épült, melyeket egyfajta ’uniszex’ illatként, férfi és nő egyaránt használt. Mindezek ’nemi kettéválása’ már leginkább a 20. század kísérője lett, mely végül igen élesen különböztette meg a két nem által preferált illatot, mely már egy hatalmas előrelépésnek számított a parfümgyártás történetében.

Az összetevőkre érzékeny egyének esetében azért érdemes óvatosnak lenni, hiszen a parfümipar ez egyetlen olyan iparágak egyike, mely nem köteles a dobozban található anyagok részletes felsorolására, miáltal gyakorlatilag kontrollálatlan mondható az összetevők tekintetében.

A parfümkészítés boszorkánykonyhája, avagy hogyan alkottam meg első saját illatomat?

A természet ereje:

A különböző virágok szirmából nyert esszenciális tisztaságú illóolajok és ezen természetes anyagok rendkívül körülményes, hosszadalmas, bonyolult és méregdrága előállításának köszönhetően a modern parfümök többsége sajnos mesterségesen előállított, mely mára már mindenkinek elérhetővé teszi a néhány évszázada még csak a kiváltságosok számára létező kifinomultságot, melyet egy-egy kellően eltalált illat adhat az egyéniségnek.  

Mindez láthatatlan kiegészítője a stílusnak, mely jó esetben rendkívüli vonzalmak kiváltója is lehet, egy biztos: a közöny kizárva!  

Ezt pedig a természetes anyagok és a bio parfümök híveként ajánlom, mely számomra is egy nagy kedvenc arra az esetre, ha az illatokat és azok összetevőit te sem bíznád a véletlenre, alább a teljesen natúr, frakcionált kókuszolajban oldott illatok és testpermetek közül válogathatsz:

https://www.mydailychoice.com/corp/mantraOils/shopMantra

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek