Barion Pixel
Keresés

Mi a nap legmeghatározóbb 5 perce, mely meghatározza az alvásunkat?

Alvas

Számtalan értekezés, tanulmány- cikk és egyéb felvilágosító tanács született már a pihentető, mély alvással kapcsolatban, hiszen ez sajnos központi problémája túlfeszített, rohanó napjainknak.

De mégis mitől vált egy oly magától értetődő kérdés, mint a pihenés és az alvás ily kritikusan nehéz dologgá egyesek számára? 

Mindez megér egy külön misét és néhány könyvet, de most csak a dolgok lényegi érintésével foglalkozunk, mert sokszor elegendő lehet egy-egy kisebb, helytelen szokásunk megváltoztatása.

Egy kedvenc indiai jógi, ‘Sad guru‘ -akit a Youtube-on esténként előszeretettel hallgatok -fogalmazta meg a maga természetes egyszerűségében, hogy a helytelenül vezetett élet rossz alvást eredményez, egyszóval miként élünk, úgy hajtjuk álomra fejünket nap nap után.

Persze a téma ennél jóval komplexebb és számtalan egyéb apróság is befolyásolja, mégis kell, hogy legyen benne valami, hiszen tudjuk, hogy egy jól átmozgott- átdolgozott, aktív nap után, tiszta és felszabadult lélekkel, isteni alvásra és mély álomra számíthatunk, míg a rossz napokat sajnos hajlamosak vagyunk az ágyba is magunkkal cipelni.

A nap legmeghatározóbb percei, mely meghatározza az alvásunkat:

Kétségtelen, hogy a megoldatlan problémák, felesleges aggodalom nem könnyíti meg az alvást és nem véletlenül emlegeti egyik kedvenc motivációs tréner-mentorom, Brendon Burchard a nap legfontosabb 5 perceként, az elalvás előtti, néhány utolsó percet.

Ez a röpke idő elég ahhoz, hogy behangolja az előttünk álló éjszakát, így nagyon nem mindegy, hogy milyen gondolatok-érzések foglalkoztatnak minket.

Ilyenkor érdemes megfogalmazni a kérést, hogy egy fontos -megoldani való feladat, bizonytalanság, döntésre szeretnénk választ-megoldást találni, majd dobjuk fel könnyedén a témát az ’éterbe’ az Univerzumba, hogy találjon ránk a várt válasz vagy a felismerés, amire várunk. Az esetek többségében már másnapra, de akár már reggelre megjöhet a válasz, beugorhat egy új szemszög, látásmód.

A problémától el is jutottunk a megnyugvásig, hiszen a túlgondolás helyett sokszor elegendő csak könnyedén feldobni, majd átmenetileg kissé elengedni a dolgot, majd amikor már a legkevésbé sem számítanánk rá, derült égből érkezik meg a nagy ‘megvilágosodás’ pillanata.

Éppen ezért elalvás előtt különösen érdemes már minden zavaró, minket foglalkoztató dolgot pihentetni- elengedni és teljesen nyugodt szívvel átadni magunkat a teljes ellazulásnak, melynek garantáltan gyermeki alvás lesz a jutalma.

Az aranyszabályok persze itt sem elhanyagolhatóak, mint pl. hogy lefekvés előtt 3 órával már nem eszünk semmit, két órával elalvás előtt már nem dolgozunk és mindenféle képernyőt kerülünk, ha egy mód van rá.

Ajánlott néhány lazító technika, relaxáció- meditáció, kb. 10 perces esti Qi-gong vagy Tai-chi beiktatása, mely rendkívüli módon segíti a könnyed, nap végi ellazulást.

Készíthetünk egy relaxáló teát /kamilla, citromfű, galagonya, orbáncfű vagy levendula/, de a melatonin is segíthet túlterheltebb időszakokban.

Mindezt kipróbálva -ha már mindent tökélyre fejlesztettünk- ill. a testmozgást is magunk mögött tudhattuk a nap folyamán és még az elengedésre is képesek vagyunk, egészen biztos, hogy nem maradhat el az igazán, mély, testet lelket elringató, pihentető álom.

https://www.youtube.com/watch?v=Pi_76qmcuwE

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek