Barion Pixel
Keresés

Mi fán terem a nootropikum?

Nootropikumok mindazok az élelmiszerek, gyógykészítmények  és étrend-kiegészítők, melyek klinikai vizsgálatok szerint jótékonyan hatnak..

Napjainkban amikor a biohacking egyre nagyobb teret hódít az egészségmegőrzés terén, nem lehet szó nélkül elmenni a talán kissé még újonnan hangzó ’nootropikumok’ mellett.

Nos, hogy mik is azok a bizonyos nootropikumok?

Az elnevezés értelmében mindazok az élelmiszerek, gyógykészítmények  és étrend-kiegészítők nevezehetőek nootropikumnak, melyek klinikai vizsgálatok szerint, jótékonyan hatnak a gondolkodási és információ-feldolgozó képességeinkre, egyszóval a kifogástalan agyi működésünk elengedhetetlen építököveiről van szó.

A nootropikus élelmiszerek lehetnek növényi -illetve állati eredetűek , melyek közül néhány már Kishazánkban is nagy népszerűségnek örvend.

Aktív hatóanyagainak köszönhetően mindezek nem csak az agyi eredetű betegségek kockázatát csökkenthetik, de rendszeres és megfelelő alkalmazás mellett, agyműködést védő hatással is bírnak.

 

Elsőre igen kecsegtetőnek tűnhet mindez, de hogyan is hatnak ezek a nootropikumok?

Ezen élelmiszerek és az agy működését jótékony irányba befolyásoló táplálékkiegészítők az agyi neurotranszmisszióra, avagy a neuronok közötti kommunikációra, illetve az agyunk energiafelhasználására, azaz  a bioenergetikára gyakorolt hatásuk révén, az agyi neuronok számára védelmet nyújtó tulajdonsággokkal rendelkeznek.

A memóriát, a figyelmet és az éberséget jótékonyan befolyásoló, azaz a kognitív funkciók serkentése végett, ajánlott az ilyen hatású szerek rendszeres és helyes alkalmazása.  

Mindezek az agyi funkciók közvetett befolyásolására is képes összetevők és az agyműködésre ható hormonok szintjét is megváltoztatni képes hatóanyagok, még a kognitív agyi funkciókra ható rendellenességek, mint például a szorongás, az álmatlanság és a depresszió enyhítésére is sikerrel alkalmazhatóak.

Az alábbi betegségek, mint az Alzheimer, a figyelemhiányos hiperaktív rendellenesség, a stroke és a skizofrénia tüneteinek enyhítésére is bevált, vényköteles nootropikus gyógyszereket egyaránt sikerrel használják a terápiás kezelések részeként.

A legnépszerűbb, természetes nootropikumok:

Az egyik legnépszerűbb nootropikum az nem más, mint a mindenki számára ismert koffein, melynek központi idegrendszert stimuláló, fáradtságot megszüntető, éberséget fokozó hatása közismert. Klinikai kutatások szerint az energetizáló hatásán kívül a memóriát, a reakcióidőt és az általános agyműködést is javítja.

A kávé és a zöld tea fogyasztása mellett egyre népszerűbb az antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és polifenolokban gazdag yerba mate tea szintén hatékony nootropikum és a kávéval ellentétben, nem ront az alvás minőségén. Némely mate teafajta guaranát is tartalmaz -mely szintén jótékony nootropikumnak számít.

Mindezek az agyi funkciókat javító hatásuk mellett kiváló immunerősítők és a gyomor és a bélrendszer egészségének megőrzésére is jótékony hatással bíró szerek.

Talán kevésbé közismert, de természetes nootropikumnak számít még az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gingko biloba, az Omega zsírsavak és a B6 vitamin is.

Biztonságos-e a nootropikus élelmiszerek fogyasztása?

Sokan fogyasztják napi rendszerességgel ezeket a hatóanyagú élelmiszereket, melyek minden más élelmiszer- és étrendkiegészítőhöz hasonlóan alapvetően biztonságosak, de fennállhat az intolerancia vagy az allergia lehetősége.

Némely gyógyszerek szedése a nootropikumokkal való kölcsönhatásuk révén, ill. az új táplálékkiegészítők beépítése, vagy gyökeres életmódváltozás előtt, a kezelőorvossal való, előzetes konzultáció ajánlott.

https://agyserkento.hu/blog/nootropikum-depresszio-ellen

https://napimuzsa.hu/eletmod/mi-fan-terem-a-biohacking/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek