Barion Pixel
Keresés

A pszichológia forradalmian új módszere, avagy mi az a neurografika?

A pszichológia foradalmian új módszere, avagy mi az a neurografika?

A neurografika:

Egy egészen egyedi és forradalmian új dologra bukkantunk néhány barátnőmmel, amikor egy szép őszi délutánon, egy önismereti kaland révén nem másnál, mint a jól ismert keleti filozófia és spiritualitás hazai nagymesterénél, az író és tanító, ismert szervezet- és személyiségfejlesztő tréner és motivációs előadónál, Carla Gallinál jártunk.

Carla mint tudjuk, nem ma kezdte a szakmát és mondhatni, hogy szinte mindenki  megfordult már nála aki számít,  az életének jobbá tétele érdekében.

Korábban találkoztunk már a csodás belvárosi Navona divatszalonban, ill.egy másik rendezvényen és miután egy könyvét is volt szerencsém elolvasni, egészen biztos voltam benne, hogy lesz még dolgom vele és hogy tanulni szeretnék tőle.

Carla dinamikus, pezsdítően inspiratív személyisége és ereje végtelen tapasztalattal, bölcsességgel és nem utolsósorban tudással párosul, ahol az ember végig azt érzi, hogy rátalált valamire, amit oly régóta keresett, így kétségünk sem volt afelől, hogy a legjobb kezekben vagyunk.

Korábban említette már nekünk ezt a módszert, ami pedig nem más, mint a neurographic, azaz a neurografika nevű felfedezés, mely a pszichológia, az önkifejezés, és az alkotás örömét ötvözve, a művészettel párosul.

Köztudott, hogy vannak hasonló kezdeményezések, de ez mégis valami egészen más és új módszer, mondhatni egy forradalmian új tudományág, mely immár a Moszkvai Egyetem külön tantárgyát képezi, és ahol végzős növendékként, Carla is tanult.

Korábban sikeresen alkalmazta már az ún. ’neuro coach art ’módszert-  miáltal nem is indokolatlan lelkesedésével adta át nekünk ezt az úttörő szemléletet, mely egészen egyedi, spontán rajztechnikával párosítva, egy vezetett folyamaton keresztül juttatott közelebb minket az éppen aktuális, ki-ki a saját életében megjelenő problémájához, melynek feloldásához, egy kiváló eszközt nyújt a folyamat maga.

Mindennek megalapozott, tudományos háttere van, mely a neuronok és a kreativitás kapcsolatával hivatott gyógyítani az évtizedek tapasztalatai és a tudatalattiban elraktározott, sokszor berögzült és mozdulni nem akaró, ismétlődő problematikát. 

 

A neurografika eredete:

Carl Gustav Jung már a 20. század elején alkalmazta a művészetet, mint önálló, gyógyító terápiát.

Ezt a mindennapokba is könnyedén beépíthető módszertant viszont Pavel Piskarjov professzor, a Kreatív Pszichológiai Intézet igazgatója dolgozta ki 2014-ben, aki egyben a pszichológia doktora, egyetemi tanár, topozófus, festő, építészmérnök és szerző is volt.

A legtöbbünk sajnos többször is tapasztalhatott már az életében vissza-visszatérő, ismétlődő és megszűnni nem akaró biz. reakciót, cselekvést, reagálást egy-egy helyzetre vagy dologra, melynek egészen egyszerűen nem értjük a racionális okát.

Ahogy ezt számunkra Carla magyarázta, hogy mindez nem más, mint a korábban minket ért negatív hatások felhalmozódása által -melyek nem mások, mint az idegsejtek vagy neuronok általi sejtmemória eredményei, amik önkéntelenül eltárolják az eddigi jó és rossz élményeinket, még akkor is, ha nem akarunk tudomást venni róluk.

Ez a végtelenül egyszerű, mégis összetett, vezetett módszer pedig meghagyja a tudatalatti önkéntes folyamatok kibontakozását azzal, hogy a papírra vetve, néhány másodperc alatt kidobjuk magunkból az épp aktuális érzelmünket, mely nem hagy minket nyugodni.

A neurografika hatása:

Már az első néhány perc után elkezd érezni az ember egy megváltozott lelkiállapotot és egy  fellélegző nyugalmat, majd miután a papírra vetett krix-kraxokat elkezdi a szabálynak megfelelően, finom rajzzal lekerekíteni az ún.  sarkos feszüléseket,  majd végül a vonalak meghosszabbítása után, különféle színeket alkalmazva besatírozni, valóban olyan, mintha fokozatosan oldódnának a bennünk felhalmozódó, nem éppen mindig pozitívnak érzékelt, korábbi hatások lenyomatai.

Hihetetlenül feloldozó és megnyugtató mindez és az a szenvedély, mellyel az egészet átadja számunkra.

Meg van győződve a módszer rendkívüli hatékonyságáról, ennek mestereként, immár több száz rajzon is túl, árad belőle a hitelesség.

Nagyon élveztük a folyamatot, majd a végeredményt és azt, hogy végül mindenkinek egy  egészen egyedi és beszédes műalkotása keletkezett.

Egy-egy ilyen koncentrált figyelemmel és annál nagyobb elmélyüléssel végzett, elsőre talán gyermekinek tűnő rajzolgatásra érdemes legalább egy másfél- két órát szánni, mely úgy röppen el, mintha csak néhány perc telt volna el.

Évezredes, ősi dolog az ember önkifejezés, alkotás és a művészet iránt vágya, mely ott él a génjeinkben és amelyről tudjuk, hogy már önmagában is gyógyító folyamatokat indít el bennünk.

Ismerjük már a művészetterápia emberi lélekre gyakorolt hatását is, de egy tudományosan megalapozott, bárki által kipróbálható, semmilyen rajztudást nem igénylő, egészen egyszerű,  vezetett módszert -melyben ott van az önkifejezés ereje – amit én korábban más terápiáktól még soha nem tapasztaltam. A benne lévő szabadság és az önállóság az, mely kiváltképp magával ragadott mindannyiunkat.

Egy biztos, hogy mindenkire kellő hatással volt ez a délután és amikor egészen könnyedén, már-már lebegve szédelegtem lefelé a Rózsa dombról, tudtam, hogy folytatnom kell mindezt és nem utolsósorban, minél több emberhez eljuttatni ezt a végtelenül hatékony, egy idő után már semmiféle külső segítséget nem igénylő metodikát, mely kiváltképp gazdaságos, és kiegészítheti, ill. felválthatja az időt és nem kevés pénzt igénylő, hosszadalmas és hagyományos pszichoterápiát.

Egy végtelen tehetséggel megáldott művész, Vasilij Kandinsky szerint:

Ha egy képi műből hiányzik a pszichológiai jelentés, akkor nem nevezhető műalkotásnak. A neurografikai képeken az ember belső világának szellemi tartalma jelenik meg a tudatalatti és a tudattalan mély rétegeinek szintjén.

Talán érdemes rajta elgondolkodni..

https://carla-galli.com/

https://napimuzsa.hu/eletmod/101-trukk-a-szorongas-lekuzdesere/

Megosztás:

Kapcsolódó cikkek