Még évekkel ezelőtt kóstoltam Madridban a spanyol konyha eme remekét a paelát, ezért úgy gondoltam, hogy otthonunkba varázsolom a mediterrán konyha jellegzetes ízvilágát.
Paela hozzávalók:
50 dkg rizs
1 csomag tengeri gyümölcs /jelen esetben fagyasztott/
2 db piros kaliforniai paprika
1 db zöldpaprika
1 erőleves kocka- 0,5 dl alaplé
2 közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 kk sáfrány
4 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
3 ek napraforgó olaj
2dl fehérbor
kevés szárított chilipaprika -ízlés szerint
Adhatunk hozzá 30 dkg zöldborsót -nekem nem volt itthon
Paela elkészítése:
Feltesszük a kimondottan paela rizst főni -de készíthető sima rizsből is
Az olajon megpirítjuk a tengeri kütyüket, majd 1dl fehérborral pároljuk tovább és félretesszük, amíg egy kölön edényben a hagymát, majd hozzáadva a fokhagymát, a kockára vágott paprikákat és a paradicsomot is együtt pirítjuk, majd beletesszük a már előre párolt tengeri finomságokat.
Folyamatosan keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük fél liter hús-vagy erőlevessel és beletesszük az előfőzött rizst.
Ízesítjük petrezselyemmel, sáfránnyal, majd a megmaradt fehérbort hozzáadva pároljuk még egy kis ideig, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Jó étvágyat!
Ha további rizses- zöldséges ételre vágysz: