Emlékszem még húsevő koromban, hogy évekkel ezelőtt mennyire ámulatba ejtett a Thaiföldön kóstolt, úgynevezett mogyórószószban tálalt, thai vega csirke-étel különlegesség, melyet saslikpálcikán tálaltak.
Mindez felért egy ízorgiával, ezért ma úgy döntöttem, hogy egészen egyedi módon fogom elkészíteni, az épp itthon található szója és zöldség segítségével.
/1 hete kaptam egy számomra eddig ismeretlen, a cukkinihez hasonlatos hosszú és zöld tökfélét és úgy döntöttem, felhasználom mindehhez. Ez persze nincs az eredeti receptben, de remekül ellensúlyozza a szója kissé szivacsos állagát./
Thai vega csirke hozzávalók:
1 cs. hagyományos szójakocka
6 kicsiny gerezd fokhagyma
6 evőkanál szezámolaj -olíva is megteszi
1 üveg satay szósz
fél doboz risztejszín
ízlés szerinti Tamari szójaszósz -mert ez a gluténmentes
kevés chiliőrlemény
Köret:
1 csomag barnarizs
Először a rizst tettem fel főni, mely kb 40 percet vett igénybe, majd a biztos puhulása érdekében, még kb 20 percig lefedve pihentettem.
Thai vega csirke elkészítés:
Az apróra zúzott fokhagymát kissé megpirítom, majd hozzáadom a viszonylag apróra vágott tököt, melyet addig dinsztelek, míg majdnem üvegessé válik, de még viszonylag roppanós marad. Időközben némi víz is szükségeltetik hozzá, hogy kellően párolódni tudjon.
Amikor a tökünk már majdnem teljesen kész, hozzáadjuk a korábban enyhén fűszerezett, leforrázott szójakockákat és kb 10 percig kevés víz és szójaszósz elegyével együtt párolok tovább. Röviddel az elkészülése előtt adom hozzá a rizstejszínt és a mennyei mogyorószószt, melynek jellegzetes, enyhén édeskés, pikáns íze rendkívüli módon feldobja a szója-zöldség elegyét.
Ez esetben barnarizzsel tálaljuk és egy kimondottan könnyű és tápláló, ebéd-vacsorát kaptunk.
Jó étvágyat!
Mindez zöldségekkel is könnyedén elkészíthető: