Thai vega ‘csirke’ ‘satay’ szósszal

Thai vega ‘csirke’ ‘satay’ szósszal

Emlékszem még húsevő koromban, hogy évekkel ezelőtt mennyire ámulatba ejtett a Thaiföldön kóstolt, úgynevezett mogyórószószban tálalt csirke-étel különlegesség, melyet saslikpálcikán tálaltak.

Mindez felért egy ízorgiával, ezért ma úgy döntöttem, hogy egészen egyedi módon fogom elkészíteni, az épp itthon található szója és zöldség segítségével.

/1 hete kaptam egy számomra eddig ismeretlen, a cukkinihez hasonlatos hosszú és zöld tökfélét és úgy döntöttem, felhasználom mindehhez. Ez persze nincs az eredeti receptben, de remekül ellensúlyozza a szója kissé szivacsos állagát./

Hozzávalók:

1 cs. hagyományos szójakocka

6 kicsiny gerezd fokhagyma

6 evőkanál szezámolaj -olíva is megteszi

1 üveg satay szósz

fél doboz risztejszín

ízlés szerinti Tamari szójaszósz -mert ez a gluténmentes

kevés chiliőrlemény

Köret:

1 csomag barnarizs

Először a rizst tettem fel főni, mely kb 40 percet vett igénybe, majd a biztos puhulása érdekében, még kb 20 percig lefedve pihentettem.

Elkészítés:

Az apróra zúzott fokhagymát kissé megpirítom, majd hozzáadom a viszonylag apróra vágott tököt, melyet addig dinsztelek, míg majdnem üvegessé válik, de még viszonylag roppanós marad. Időközben némi víz is szükségeltetik hozzá, hogy kellően párolódni tudjon.

Amikor a tökünk már majdnem teljesen kész, hozzáadjuk a korábban enyhén fűszerezett, leforrázott szójakockákat és kb 10 percig kevés víz és szójaszósz elegyével együtt párolok tovább. Röviddel az elkészülése előtt adom hozzá a rizstejszínt és a mennyei mogyorószószt, melynek jellegzetes, enyhén édeskés, pikáns íze rendkívüli módon feldobja a szója-zöldség elegyét.

Ez esetben barnarizzsel tálaljuk és egy kimondottan könnyű és tápláló ebéd-vacsorát kaptunk.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?