Egy régi, örök kedvenc étel a vegán rakott cukkini, ezúttal kissé átreformálva, mely egy rendkívül könnyű, igazi nyári étel, mégis egész évben szerethető és könnyen elkészíthető..
Vegán rakott cukkini hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- kb. 15 dkg rizs
- 2db közepes cukkini
- 1 cs. darált szójagranulátum
- 1db növényi tejszín
- 1cs. vegán sajt
- 1 kis pohárnyi higított paradicsomsűrítmény
- só, bors
- olívaolaj
- 1 zöldségleves kocka
- /némi felaprított friss petrezselyem a tetejére/
Vegán rakott cukkini elkészítése:
A rizst egy kevés sóval felteszem főni.
A zöldségleves kockából készítek kb. egy bögrére való alaplevet, mellyel leöntöm a szójagranulátumot és egy kicsit állni hagyom.
A cukkinit vékony szeletekre felkarikázom, majd egy serpenyőben kevés olajban átforgatom és enyhén megsózom.
Mindeközben a vöröshagymát felkockázom, olívaolajban megdinsztelem, melyhez hozzáadom a felszeletelt fokhagymát és együtt pirítom tovább.
Hozzákeverem az előre beáztatott szójagranulátumot, melyet néhány percig együtt főzök tovább, -ha szükséges, pótolom az elvesztett vizet és só-borssal ízesítem.
Az ízek fokozása kedvéért, esetleg egy kevés paradicsomsűrítmény is adható hozzá.
Amint ez elkészült, hozzákeverem a rizshez, majd egy enyhén kiolajozott tál aljára tesszük a cukkiniszeleteket és a rizzsel összekevert szóját, melynek a tetejére helyezem a megmaradt cukkinikarikákat.
Ráöntöm a növényi tejszínt, majd jöhet némi vegán sajt a tetejére..
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm.
Amint elkészült, érdemes kb. 10 percet várni a felvágással, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
Tálalásnál hinthetek némi friss petrezselymet a vegán rakott cukkini tetejére, hogy még egészségesebb legyen..
Jó étvágyat!
Ha további vegán, vagy nem vegán cukkinireceptre vágysz:
https://cukkinireceptek.hu/category/cukkini-receptek-hus-nelkul/vegan-cukkini-receptek/