Vegán tökfőzelék kaporral hozzávalók:
- 1 közönséges tök
- 1 csokor kapor
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1,5 dl víz
- fél doboz növényi tejszín
- 1,5 dl növényi tej /rizs, mandula, zab. vagy szója/
- másfél evőkanál rizs vagy hajdinaliszt
- só, bors
- almaecet vagy bármilyen ételecet
Vegán tökfőzelék kaporral elkészítése:
A tököt legyaluljuk, majd a kapor felével a víz és a tej egyvelegében feltesszük főni.
Közben olívaolajban megpirítjuk a fokhagymát, hozzádajuk a megmaradó felaprított kaprot és további 1-2 percen keresztül pároljuk.
Mindezt hozzákeverjük a tökhöz, majd készre főzzük.
Utána a tejszínt a liszttel csomómentesre keverve, óvatosan és fokozatosan hozzákeverjük a megfőtt tökhöz, majd újraforrásig további 1-2 percig összefőzzük mindezt.
A végén tehetünk a vegán tökfőzelékbe néhány csepp ecetet, mellyel még különlegesebb ízaroma hozható ki belőle.
A tetejére tehetünk még friss kaprot, továbbá különböző feltétekkel tálalhatjuk, mint például a cukkinifasírt.
Lehűtve is igazán kellemes, hűsítő, hagyományos nyári étel.
Jó étvágyat!